VIDEO/ Jeremy Bowen izvještavao iz rata u BiH

Ratni reporter za BBC: Praljak i ostali su najgori ratni zločinci koje je Evropa vidjela od nacista

Hronika 01.12.17, 08:17h

Ratni reporter za BBC: Praljak i ostali su najgori ratni zločinci koje je Evropa vidjela od nacista
Civili su umirali jer su Praljak i njegovi suoptuženi pokušavali uspostaviti etnički čistu državu bosanskih Hrvata, što je sud proglasio udruženim zločinačkim poduhvatom, kaže Bowen

 

BBC je u udarnom terminu emitovao komentar svog novinara, međunarodno priznatog ratnog reportera, Jeremyja Bowena o presudi ratnim zločincima Prliću, Praljku i ostalima. Bowen je u jeku agresije na BIH izvještavao iz Mostara gdje mu je ove godine, 24. godine poslije, uručena međunarodna nagrada Mostar Peace Connection. Autor je film „Unfinished Business“ snimljenog i objavljenog još tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, a film je korišten i kao dokazni materijal.


BBC u objavljenom prilogu navodi - 2007. godine novinar BBC-a Jeremy Bowen svjedočio je protiv Slobodana Praljka. Ovo je njegova priča:

 

- Bio sam svjedok tužilaštva u suđenju Praljku i ostalima u Hagu. Unakrsno me ispitivao, bijesan zbog činjenice da mu se sudi za, kako je rekao, obavljanje svoje dužnosti.

 

- Svjedočio sam jer sam 1993. godine, u jeku rata u Bosni, vidio šta su uradili Mostaru, na jugu zemlje.

 

- 400 godina star osmanski most bio je pod vatrom Praljkovih snaga, jer je simbolizovao staru Bosnu i Hercegovinu, koju su htjeli razoriti. Rušenje Starog mosta bio je samo jedna stavka na dugoj listi ratnih zločina.

 

- 1993. bosanski vojnici, opkoljeni u istočnom dijelu Mostara zajedno sa hiljadama civila, suprotstavljali su se snagama bosanskih Hrvata na čelu sa Slobodanom Praljkom. Osuđen je za ubistva mnogih civila, poput Franje Pavlovića, kojemu sam i sam zajedno sa njegovom suprugom i komšijama pokušao pomoći. Ali već je bio mrtav.

 

- Civili su umirali jer su Praljak i njegovi suoptuženi pokušavali uspostaviti etnički čistu državu bosanskih Hrvata, što je sud proglasio udruženim zločinačkim poduhvatom. Njihovi ratni zločini su uključivali protjerivanja civila, većinom muslimana, koje su htjeli ubiti ili otjerati.

 

- Noću sam snimao kako civile pod paljbom tjeraju preko linije razgraničenja u istočni dio grada. Ove snimke su korištene kao dokaz u suđenju Praljku. Od ljudi koje su tjerali u istočni Mostar, iz prve ruke sam čuo mnoge potresne priče o ubistvima, silovanjima i etničkom čišćenju od strane hrvatskih snaga.

 

- Zahvaljujući međunarodnom sudu za bivšu Jugoslaviju, žrtve od kojih su hiljade bile u Hagu, doživjele su bar malo pravde. Zadaća suda, da osudi najgore ratne zločince koje je Evropa vidjela još od nacista, ne smije biti zasjenjena samoubistvom Slobodana Praljka.

 

 

(Vijesti.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI