ŠTA SE TO DEŠAVA U NAJSTARIJOJ RADIO KUĆI U SRBIJI

Cenzura na Radio Beogradu: Kritika vlasti je zabranjena, satira proglašena za državnog neprijatelja

Mediji 30.11.17, 16:45h

Cenzura na Radio Beogradu: Kritika vlasti je zabranjena, satira proglašena za državnog neprijatelja
Dolaskom novog direktora prozaičnog imena Milan Nedić, kao i poslije serije sastanaka i kolegijuma s uredničkim timom Radio Beograda, direktiva je pala: nema više politike u ovoj kući, čak ni u naznakama

Radio Beograd, najstarija radio-stanica u Beogradu, do skoro je bio jedan od rijetkih medija u kome se mogla čuti kritika na račun vlasti.


Od prije par nedjelja, to više nije moguće. Dolaskom novog direktora prozaičnog imena Milan Nedić, kao i poslije serije sastanaka i kolegijuma s uredničkim timom Radio Beograda, direktiva je pala: nema više politike u ovoj kući, čak ni u naznakama.


Dosjetke, aforizmi i političke pošalice koje se emituju na ovom radiju, kako otkriva izvor Espresa, pod udarom su žestoke cenzure.

 

- Naređeno je da se poltičke teme ne načinju. Više ne smije da se pominje niko od političara iz vlasti. Satira se više ne shvata kao satira, nego kao kritika vlasti, i kao takvoj joj nije mjesto u programu - kaže naš sagovornik upućen u dešavanja u Radio Beogradu.

 

Na udaru su svi: od informativne redakcije, preko "Karavana", "Kamenčića u cipeli" i ostalih emisija u kojima je mogla da se čuje po koja riječ koja se ne bi dopala vlastodršcima.

 

I ne samo to. Više nema ni uključenja gledalaca, "jer je i to znalo da se otrgne kontroli". Do prije nekoliko nedjelja gnjevan narod imao je priliku da kaže šta mu to smeta i da jasno i glasno imenuje, po njihovom mišljenju, krivce za to.

 

Sad je to postalo nemoguće. Vox populi je stavljen na "mute".

 

O cenzuri na Radio Beogradu pisao je i Peščanik. 

 

I, šta kažu na sve to u Radio Beogradu?

 

Ćute.

 

Milan Nedić, v.d. direktora, kaže da sve dok je v.d. neće davati komentar ni na ovu, kao ni na druge teme.

 

V.d. urednicu Gordanu Gligorić-Gagović nismo uspjeli da kontaktiramo u toku dana.

 

(Espreso,BLIN MAGAZIN/ljk)

 

BLIN
KOMENTARI