predsjedavajući Predsjedništva BiH

Dragan Čović: Moramo riješiti pitanje 331 logora Armije RBiH i hiljade ubijenih civila

Front 30.11.17, 13:26h

Dragan Čović: Moramo riješiti pitanje 331 logora Armije RBiH i hiljade ubijenih civila
Svaka dosadašnja presuda imala je tri pogleda na nju, pa i ova. Vidjeli ste kako na nju reagira hrvatski narod, kako bošnjački i kako srpski

 

Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, komentarisao je ponovo presudu 'šestorki' kazavši da nije pravno utemeljena činjenicama te da vrijeđa mnoge žrtve u BiH.

 

- U BiH je napravljeno mnoštvo zločina. Svaki zločin bez obzira na to da li je napravljen u Grabovici, Mostaru ili Ahmićima, je zločin. Svaki zločinac koji ga je izvršio je samo zločinac. Selektivna pravda neće pomoći da riješimo otvorena pitanja kada se radi o našoj skorijoj prošlosti. Morate koristiti iste standarde kada vrednujete 331 logor Armije RBiH i hiljade ubijenih civila, a među njima stotine djece i hiljade vojnika, kao i svaki drugi logor širom BiH - rekao je Čović.

 

Istakao je da presuda Prliću i drugima neće ni na bilo koji način doprinijeti da se promijeni odnos prema svakoj drugoj presudi.

 

- Svaka dosadašnja presuda imala je tri pogleda na nju, pa i ova. Vidjeli ste kako na nju reagira hrvatski narod, kako bošnjački i kako srpski. Jednako tako desilo se i sa svakom prethodnom presudom - rekao je Čović.

 

Na novinarsko pitanje smatra li da su zločini za koje je "šestorka" osuđena zaista počinjeni, Čović nije želio odgovoriti kazavši da bi "o tome mogao napisati knjigu".

 

(Nezavisne, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI