VIDEO/ ČAROBNO VEČE KOJE SE NE PROPUŠTA

Banjaluka pred spektaklom: Sportska dvorana se pretvara u čarobni teatar sa ruskim zvijezdama na ledu

Kultura 30.11.17, 16:33h

Banjaluka pred spektaklom: Sportska dvorana se pretvara u čarobni teatar sa ruskim zvijezdama na ledu
Sportska dvorana se pretvara u teatarski prostor, sva mjesta su numerisana i postoje tri vrste ulaznica, pa će publika morati da obrati pažnju

Banja Luka je spremna za najsofisticiraniji događaj ove zime, Balet na ledu – ’’Krcko Oraščić’’, u izvođenju državnog ansambla iz Sankt Peterburga. Muzičko-scenski spektakl održaće se večeras u dvorani Borik sa početkom u 20h i biće ovo drugi put da banjalučka publika uživa u baletu na ledu. Sportska dvorana se pretvara u teatarski prostor, sva mjesta su numerisana i postoje tri vrste ulaznica, pa će publika morati da obrati pažnju. Zbog toga će vrata dvorane biti otvorena već od 19h.


Izvodi se u dva čina, za koji su koreografiju originalno uradili Marius Petipa i Lev Ivanov.

 

krcko-orascic-5

 


"Ova bajka na ledu, uz vrhunske igrače čije baletsko-klizačko umijeće ostavlja bez daha, sa preko 300 originalnih, raskošnih kostima i uz bezvremensku muziku Čajkovskog, stvara čaroliju koja se ne doživi često, a ostavlja trag za cijeli život. Raskošna praznična scenografija i svjetlucavi kostimi publiku za čas smjeste u atmosferu začaranih zamaka", kazao je Zoran Đurić, direktor Agencije "Queen estrada", koja je organizator događaja.


To je priča o djevojčici koja ispod bora pronalazi nesvakidašnji dar, drvenog orašara te s njim proživi čudesne dogodovštine u izmaštanom svijetu.


Za perfektnu ali nimalo laku koreografiju preko 30 igrača, zadužen je Konstantin Rasadin.


"Koreograf Državnog baleta na ledu iz Sankt Peterburga, Rasadin, bio je više od 23 godine vodeći solista baleta Teatra 'Marinski', a radio je sa zvijezdama kao što su Rudolf Nurejev, Mihail Barišnjikov i Natalija Dudinskaja", istakao je Đurić.


U Baletu na ledu su u različitim periodima učestvovali svjetski i evropski prvaci u umjetničkom klizanju, kao i olimpijski šampioni Ljudmila Belousova, Oleg Protopopov, Aleksej Ulanov, Ljudmila Smirnova


U posljednjih pet godina balet „Krcko Oraščić“ je uspješno izvođen na najbolјim scenama u SAD, Kanadi, Holandiji, Nemačkoj, Kini, Španiji, Koreji, Grčkoj, Portugalu, Irskoj, Finskoj, Bugarskoj, Rumuniji, Austriji, Švajcarskoj, Južnoj Americi…

 

krcko-orascic-4


O ovom, svjetski poznatom, baletu u superlativima su pisali „Los Angeles Times“, „Chicago Tribne“, „France Soir“, „The Korea Times“.


Dosad su imali više od sedam hiljada nastupa širom svijeta, zahvaljujući izuzetnom spoju klasičnog baleta i umjetničkog klizanja, koje nudi publici nesvakidašnji spektakl u formi baleta na ledu.


Ruski državni balet na ledu osnovao je Konstantin Bojarski 1967. godine.


“Krcko Oraščić” kao novogodišnja i božićna bajka namijenjena cijeloj porodici, obično se pamti po sjajnoj muzici Čajkovskog, ali i Rasadinovoj koreografiji. Pamti se i po vrhunskom izvođenju, scenografiji i kostimima.

 

 

Nakon Banja Luke, ova svjetska atrakcija ide za Tuzlu, gdje će svoju spektakularnu predstavu izvesti 2. decembra (subota) u dvorani Mejdan.

 

(BLIN MAGAZIN/ljk)

 

 

BLIN
KOMENTARI