Reakcije bh. političkih stranaka nakon presude Prliću i ostalima

SDP: Ovo nije presuda bh. Hrvatima, ne podižite tenzije; SBB: Potvrđeno je da su Bošnjaci bili najveće žrtve

Front 29.11.17, 16:18h

SDP: Ovo nije presuda bh. Hrvatima, ne podižite tenzije; SBB: Potvrđeno je da su Bošnjaci bili najveće žrtve
SDP BiH smatra da je ovo, isto kao što je to i nedavna presuda Ratku Mladiću, trenutak u kojem se prije svega moramo prisjetiti žrtava, a društvo u cjelini preispitati svoj odnos prema njima

 

Donosimo vam reakcije bh. politički stranaka na današnju drugostepenu presudu Prliću i ostalima.

 

SDP: Presuda je prilika za definitivno odbacivanje politika podjele države BiH

 

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine smatra da presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu, izrečena političkom i vojnom vrhu paradržave Herceg-Bosne, jeste historijska odluka, prije svega za sve žrtve zločina, a onda i državu Bosnu i Hercegovinu - saopćeno je iz ove stranke.

 

SDP BiH smatra da je ovo, isto kao što je to i nedavna presuda Ratku Mladiću, trenutak u kojem se prije svega moramo prisjetiti žrtava, a društvo u cjelini preispitati svoj odnos prema njima. 

 

-Radi se o presudi pojedincima koji su činili zločin i presudi nacionalističkom konceptu rasturanja međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine, te ovo nikako nije presuda hrvatskom narodu u BiH. Zato ponovo pozivamo sve u BiH da ne dozvole bilo kakvu ostrašćenost i podizanje tenzija. Vrijeme je da se svi, koji to nisu uradili do sada, suoče sa, po ko zna koji put, sudski utvrđenom istinom. Neka to urade prije svega u interesu žrtava i njihovih porodica, a onda zbog sebe i zajedničke budućnosti koja se može temeljiti samo na istini i pravdi - navodi se u saopćenju za javnost SDP-a.

 

Iz ove stranke ističu kako presuda pokazuje da su svi projekti usmjereni ka negiranju i rastakanju države Bosne i Hercegovine osuđeni na propast.

 

-Sve politike koje su svoje djelovanje bazirale na zločinima i podjelama BiH doživjele su svoj sudski epilog. Vrijeme je da se one odbace i poraze - navodi se u saopćenju uz ocjenu da je prokazivanje i sankcionisanje zločinaca osnova za izgradnju pravednog društva.

 

Sudske presude koje ne mogu učiniti da zločini budu izbrisani, s druge strane pomažu da oni ostanu upamćeni i da posluže kao pouka za budućnost. Kažnjavanjem, ako ne svih, onda što većeg broja zločina i njihovih počinitelja i nalogodavaca, smatraju u SDP-u, stvara se pretpostavka da generacije koje dolaze njima ne budu ponovno izložene.

 

- Konačno, za naše društvo je presudno važno da svi shvatimo da ne postoji kolektivna krivica naroda, nego da su naše jedino žrtve, i to svih nas, svaka od njih, a da su zločinci isključivo zločinci. Ključni nacionalni interes Bosne i Hercegovine je njena budućnost. Želimo da ona bude svijetla i prosperitetna i da svi građani i narodi BiH i njihova djeca u vremenu koje dolazi zajednički rade i doprinose boljem i sretnijem društvu. Vjerujemo u budućnost koja će biti temeljena na pomirenju, poštovanju i izgradnji zajedničkih vrijednosti i zajedničke Bosne i Hercegovine - zaključuje se u saopćenju za javnost SDP-a.

 

SBB: Još jednom je sudski verificirano da su Bošnjaci bili najveća žrtva proteklog rata  


SBB pozdravlja današnju pravosnažnu presudu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju kojom je gotovo u potpunosti potvrđena prvostepena presuda protiv čelnika tzv. Herceg-Bosne i oficira HVO-a. Ukupno 111 godina zatvora za Jadranka Prlića i ostale predstavlja snažnu osudu zločina počinjenih protiv Bošnjaka Hercegovine i srednje Bosne, ali i konačnu potvrdu karaktera rata u Bosni i Hercegovini. 

 

Ovom presudom je potvrđeno da je naša zemlja bila žrtva agresije, da je djelovanje paradržavnih tvorevina predstavljalo pobunu protiv legalnih i legitimnih organa Republike BiH, te da su u ostvarivanju takvih ciljeva počinjeni brojni i gnusni zločini protiv civilnog stanovništva, mahom Bošnjaka. 

 

SBB poziva sve građane Bosne i Hercegovine da prihvate i priznaju presude Haškog tribunala, koji je ne samo sud Ujedinjenih nacija, već i pravosudno tijelo koje predstavlja najbolje standarde zapadne civilizacije. Trezveno suočavanje sa presuđenim činjenicama takvog tribunala je preduslov pridruživanja Bosne i Hercegovine zapadnoj porodici država, uključujući punopravno članstvo u Evropskoj uniji i NATO savezu. 

 

Nakon prvostepene presude ratnom zločincu Ratku Mladiću i današnje drugostepene Prliću i ostalima, još jednom je sudski verificirano da su Bošnjaci bili najveća žrtva proteklog rata. 

 

GDS BiH: Ne zaboravimo žrtve i preživjele stradalnike

 

Građanska demokratska stranka BiH (GDS BiH) smatra da presude Tribunala za individualnu odgovornost za ratne zločine (u protekle 24 godine) daju samo djelomičnu satisfakciju žrtvama i preživjelim, ali omogućavaju pokretanje suštinskog dijaloga u bh. društvu i regiji.

 

U saopćenju za javnost GDS BiH navodi da će dokumenti Haškog suda biti predmet istraživanja i osnova za suočavanje s istinom i pravdom, ali i za jačanje procesa izgradnje povjerenja i pomirenja.

 

- Odnosi u našoj državi moraju biti zasnovani na razumijevanju i poštivanju činjenica iz prošlosti i jasne potrebe da se u svakodnevnom životu čuva i gradi jednakopravnost građana i naroda, mir i stabilnost, poštuju sva ljudska prava i slobode. Sad su u fokusu javnosti  izrečene presude ali i one koje će biti donesene na suđenjima u postupku u okviru mehanizma koji je uspostavljen nakon završetka rada Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i pred sudovima u državama regije – ističe se.

 

GDS BiH mišljenja je da odnose u regiji treba nastaviti razvijati u duhu dobrosusjedstva i uzajamnog poštovanja i ravnopravnosti.

 

- Svaka država ima odgovornost za posljedice svoje unutrašnje i vanjske  politike pred svojim građanima, ali i pred licem svijeta. To se odnosi i na sve države, bez izuzetka. Najvažnije je da niko i nikad ne zaboravi žrtve zločina protiv čovječnosti i da se svi posvete budućnosti bez ratova, zločina i nasilja. Ravnopravnost građana i razvoj  naše države je najbolja garancija za budućnost svih državljana BiH - navodi Press GDS BiH.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI