Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH

Božo Ljubić: Šokiran sam i razočaran presudom, brinem za život generala Praljka

Front 29.11.17, 14:20h

Božo Ljubić: Šokiran sam i razočaran presudom, brinem za život generala Praljka
Ta kvalifikacija neće doprinijeti pomirenju u BiH i regiji, kazao je Ljubić, ocijenivši kako postoji puno više elemenata da se udruženi zločinački pothvat primjeni u presudama srpskim i bošnjačkim političkim i vojnim dužnosnicima

 

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i zastupnik u Hrvatskom saboru Božo Ljubić, koji je za vrijeme izricanja pravomoćne presude u predmetu "Prlić i ostali" bio na sjednici Hrvatskog sabora u Zagrebu, izjavio je kako je šokiran i razočaran tom presudom, dodavši kako u ovom trenutku najviše brine za zdravlje i život generala Praljka.

 

- Šokiran sam i razočaran presudom raspravnog vijeća jer je u nedostatku dokaza da se bilo tko od optuženih osudi, bilo po individualnoj, bilo po zapovjednoj odgovornosti, to vijeće pribjeglo ideološko-političkom konstruktu nepoznatom u međunarodnom pravu, tzv. udruženom zločinačkom pothvatu - kazao je Ljubić u izjavi za HRT.

 

Ta kvalifikacija neće doprinijeti pomirenju u BiH i regiji, kazao je Ljubić, ocijenivši kako postoji puno više elemenata da se udruženi zločinački pothvat primjeni u presudama srpskim i bošnjačkim političkim i vojnim dužnosnicima.

 

- Ovakva selektivna primjena tog konstrukta meni govori da u pozadini svega već dugo postoji međunarodni pothvat koji se odnosi na Hrvate u BiH, ali poručujem svima da smo se u puno težim uvjetima uspjeli izboriti za naše pravo na BiH i to ćemo biti u stanju i u budućnosti - poručio je Ljubić.

 

Komentirajući kako će presuda Haškog suda utjecati na položaj hrvatskog naroda u BiH, Ljubić je odgovorio kako se već petnaest godina Hrvati u Bosni i Hercegovini suočavaju s "velikobošnjačkim pokušajima obespravljivanja Hrvata u Federaciji BiH, jer na Republiku Srpsku ne mogu utjecati".

 

- Ta politika negira čak i presude Ustavnog suda BiH i nemam iluzija da će se s tim prestati. Međutim, tim gore za BiH. Hrvatska konstitutivnost, bolje reći državotvornost, zajamčena je Dejtonskim sporazumom i Ustavom, i svaki pokušaj relativiziranja te konstitutivnosti predstavlja izravan udar na Dejtonski sporazum i udar na mir. Ja vjerujem kako će se u budućnosti naći dovoljno mudrosti i odgovornosti da pronađemo formulu za zajednički život u BiH, odnosno za izgradnju BiH na minimalnim principima zajedničkog interesa - poručio je Ljubić, dodavši kako Haški sud neće pisati povijest.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI