reakcija nezavisnog bloka

Zatvoreno važno poglavlje naše historije: Haške presude treba inkorporirati u naš obrazovni sistem

Front 29.11.17, 13:27h

Zatvoreno važno poglavlje naše historije:  Haške presude treba inkorporirati u naš obrazovni sistem
Potvrđene presude Prliću, Stojiću i Praljku, dok ostale presude nismo čuli zbog incidenta kojeg je izazvao Slobadan Praljak, važne su kako za našu historiju, tako za buduće generacije i odnose zasnovane na historijskim faktima i zajedničkim ciljevima o boljoj Bosni i Hercegovini za sve njene narode i građane

 

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu izrekao je danas drugostepenu presudu izrečenu u slučaju ''Prlić i drugi'', i potvrdio udruženi zločinački poduhvat tzv. Herceg-Bosne u kojem dokazano da je i nekadašnji državni vrh Hrvatske sa Franjom Tuđmanom i Gojkom Šuškom na čelu bio umiješan u rat u BiH.

 

Potvrđene presude Prliću, Stojiću i Praljku, dok ostale presude nismo čuli zbog incidenta kojeg je izazvao Slobadan Praljak, važne su kako za našu historiju, tako za buduće generacije i odnose zasnovane na historijskim faktima i zajedničkim ciljevima o boljoj Bosni i Hercegovini za sve njene narode i građane. To vrijeme neumitno dolazi.  

 

Iz presude se jasno vidi ko su bili planeri i izvršioci tih zločina, i bez obzira na mnoge propuste, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu ostavlja nam u naslijeđe brojnu građu i fakte koji u budućnosti mogu doprinijeti istinskom pomirenju, ali i zdravije i poštenije odnose u regionu zasnovane na pravdi. U Nezavisnom bloku smo uvjereni da haške presude treba inkorporirati u naš obrazovni sistem i tako ne dozvoliti da se događaju nove Srebrenice, Prijedori, Uzdoli, Grabovice, Kazani, Dretelji, Omarske i ostala stratišta svih naroda i građana ove zemlje.  

 

Ovom presudom se zatvara jedno teško poglavlje naše nedavne historije, obilježeno genocidom i najtežim zločinima na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata. U Nezavisnom bloku smo uvjereni da će i ova presuda, bez obzira koliko u ovom momentu izazivala različite emocije kod različitih naroda u BiH, u budućnosti biti važan dokument da se devedesete više ne ponove na našem prostoru- navodi se u saopćenju Nezavisnog bloka. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI