foto/ trnovit put prepun preokreta

Kakva evolucija: Da li ste ikada vidjeli Čovića kao mladog komunistu? Od petokrake i navijača Veleža do...

Front 29.11.17, 12:24h

Kakva evolucija: Da li ste ikada vidjeli Čovića kao mladog komunistu? Od petokrake i navijača Veleža do...
Ipak, to nije spriječilo člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda da izrazi nadu u oslobađajuću presudu "časnim ljudima u Hagu"

 

Trnovit je i dug, pun različitih preokreta, put od petokrake do evropske zvijezde. Jedan takav iza sebe ima predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović - piše Faktor.ba.


Od Jugoslovena, mladog i perspektivnog komuniste, zagriženog navijača Veleža i korisnika ćiriličnog pisma Čović je za dvije decenije evoluirao u Hrvata, nacionalistu, navijača Zrinjskog i zaštitnika interesa hrvatskog naroda kao nosioca evropskih vrijednosti u BiH.

 

Danas se predsjednik HDZ-a divi "snazi i mudrosti"onih koji su stvorili paradržavnu tvorevinu Herceg-Bosnu. Da nije bilo "Herceg-Bosne", pojašnjava Čović, ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine. Izuzev konzumiranja usluga logoraša za potrebe prinudnih radova u kompaniji "Soko", Čovićeva uloga u stvaranju te paradržavne tvorevine je zanemariva.

 

Ipak, to nije spriječilo člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda da izrazi nadu u oslobađajuću presudu "časnim ljudima u Hagu", istim onim koji su politiku stranke kojom predsjedava ocijenili kao "klerofašističku" i koji su prvostepenom presudom u Hagu osuđeni na ukupno 111 godina zatvora.

 

dragan-covic

 

Iako je Čovićeva uloga u stvaranju takozvane "Herceg-Bosne" ograničena isključivo na korištenje logoraša kao besplatne radne snage, on se u godinama nakon rata, zahvaljujući tekovinama te tvorevine, nametnuo kao najlegitimniji predstavnik hrvatskog naroda u BiH.

 

Cijena koju je morao platiti za tu poziciju nije naročito visoka. Odricanje od jugoslovenstva, ćirilice i voljenog Veleža, uz obećavanje novih entiteta na teritoriju Bosne i Hercegovine, prihvatljiv je ulog na kojem Čović danas temelji svoj politički kapacitet.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI