prvi dan sjednice

Izmijenjeni zaključci VSTV-a BiH u cilju usaglašavanja sa standardima EU: Doznajte o kojim se promjenama radi

Front 27.11.17, 16:42h

Izmijenjeni zaključci VSTV-a BiH u cilju usaglašavanja sa standardima EU: Doznajte o kojim se promjenama radi
Vijeće je usvojilo zaključak kojim podsjeća predsjednike sudova i glavne tužioce na obavezu da u skladu sa članom 78. stav 2. Zakona o VSTV-u BiH, dostavljaju informacije iz člana 76. i 77. istog Zakona, Uredu disciplinskog tužioca

 

Tokom prvog dana sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH/Vijeće), koja se održava 27. i 28. novembra 2017. godine, VSTV BiH je usvojio izmijenjene zaključke u cilju usaglašavanja sa standardima Evropske unije. Tekst izmijenjenih zaključak glasi:


 
1. Zaključci VSTV-a BiH od 26.10.2017. godine, bliže navedeni pod tačkama 1. i 2., ostaju na snazi.
 
2.  Zaključci VSTV-a  BiH, bliže navedeni pod tačkama 3. do 5., se mijenjaju i glase:
 
3. Vijeće je usvojilo zaključak kojim podsjeća predsjednike sudova i glavne tužioce na obavezu da u skladu sa članom 78. stav 2. Zakona o VSTV-u BiH, dostavljaju informacije iz člana 76. i 77. istog Zakona, Uredu disciplinskog tužioca, uključujući informacije:


a)        ako je protiv sudije ili tužioca pokrenuta istraga u krivičnom postupku;
b)        ako je protiv njega nadležni tužilac podigao optužnicu za krivično djelo.


4. Izražavajući jedinstveno opredjeljenje o potrebi unapređenja procesuiranja predmeta ratnih zločina, VSTV BiH usvaja slijedeći zaključak: “U cilju efikasnijeg procesuiranja predmeta ratnih zločina, u namjeri efikasnije raspodjele resursa i jačanja kapaciteta institucija, a kako bi identifikovali glavne probleme rada pravosudnih institucija na predmetima ratnih zločina, Vijeće je prihvatilo ponudu Misije OSCE-a u BiH te usvaja zaključak da se od Misije OSCE-a u BiH, koja vrši monitoring procesuiranja predmeta ratnih zločina u BiH, zatraže svi statistički podaci, zapažanja i analize koji utiču na efikasnost i kvalitet procesuiranja predmeta ratnih zločina u BiH, a posebno podaci o pravosnažno oslobođenim i osuđenim licima za ratne zločine, te podaci vezani za krivična djela i izrečene krivičnopravne sankcije, sa posebnim osvrtom na zločine protiv čovječnosti.”.


 
5. Izražavajući jedinstveno opredjeljenje za jačanje integriteta sudskog sistema i s tim u vezi potrebe unapređenja procesa imenovanja i disciplinske odgovornosti te jačanja povjerenja javnosti u pravosudni sistem BiH, VSTV BiH donosi slijedeće zaključke:


a)         VSTV BiH zadužuje Stalnu komisiju za legislativu da predloži izmjene i dopune internih akata VSTV-a BiH, kao i Zakona o VSTV-a BiH, u cilju pune implementacije Misije stručne procjene Evropske unije (Peer review) po pitanju postupka imenovanja i disciplinskog postupka u pravosuđu BiH, te noveliranja Zakona o VSTV-u BiH u okviru Strukturiranog dijaloga a u skladu sa Akcionim planom za implementaciju Peer review sa rokom do 28.2.2018. godine;
b)         VSTV BIH će od Evropske komisije zatražiti održavanje TAIEX seminara po pitanju mehanizma za vršenje provjera prošlosti kandidata za nosioce pravosudnih funkcija.

 

(Foto: Arhiv/ DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)
 

BLIN
KOMENTARI