izliječite se od dosadne gljivice

Praktični savjeti: Evo kako da se sami riješite napasti zvane 'kandida'

ŽENA iN 27.11.17, 16:11h

Praktični savjeti: Evo kako da se sami riješite napasti zvane 'kandida'
Do upalnog procesa može doći zbog nekoliko razloga, bilo da se radi o reakciji na antibiotike, zbog stresa, pretjeranog konzumiranja slatkiša te bijelog brašna

 

Kandida je gljivica koja se može pronaći u vaginalnom, probavnom području i ustima te uzrokovati upalu rodnice i spolovila. Postoji nekoliko vrsta, a za razliku od gljivica koje su sastavni dio flore i ne uzrokuju simptome, problem je Candida albicans zbog koje dolazi do upalnog procesa na vagini.

 

Do upalnog procesa može doći zbog nekoliko razloga, bilo da se radi o reakciji na antibiotike, zbog stresa, pretjeranog konzumiranja slatkiša te bijelog brašna, piše savjetnica.com.

 

Simptomi kandide

 

Kako kod većina upala postoje znakovi po kojima ih možete prepoznati, tako postoje simptomi gljivične infekcije:

 

iscjedak iz rodnice
želja za slatkišima
vaginalna infekcija
proljev
svrbež
bijeli jezik
promjene raspoloženja
kronični umor
nesanica
hladne ruke
hladna stopala
glavobolje
pms
problemi s koncentracijom
suha koža
suha sluznica
loš zadah, metalni okus u ustima
učestale prehlade
hemoroidi


Upala je moguća i kod muškaraca kod kojih će se na spolnom organu pojaviti svrbež, pečenje i crvenilo. Kod žena će se također pojaviti crvenilo, a osjetit će žarenje i svrbež. Moguće su i neredovite menstruacije, refluks kiseline, šum u ušima, nakupljanje vode u tijelu i bolovi u mišićima.

 

Uzroci kandidijaze

 

Postoje najčešći uzroci zbog kojih dolazi gljivične infekcije kod žena, a to su:

 

promjene u hormonima
učestalo unošenje slatkiša
terapija kortizonom
antibebi pilule
terapija antibioticima


Svaki od navedenih uzročnika može poremetiti ravnotežu između dobrih i loših bakterija unutar crijevne flote što kasnije može rezultirati upalom. Neravnoteža između bakterija negativno će utjecati na crijevnu floru te oslabiti imunitet i učiniti organizam podložnijim raznim bolestima.

 

Liječenje kandide

 

Prisutnost gljivice je najlakše utvrditi pomoću testova urina, krvi ili stolice te uz pomoć IG i imunokompleks testova.

 

Postoji i kućni test poznatiji kao test sline. Napunite čašu vodom i ostavite preko noći. Ujutro čim se probudite pljunete u vodu te pričekate 15 minuta.

 

Ukoliko se slina otopila ili je ostala na površini, to je dobar znak. Ali ako se slina skupila na dnu ili je voda postala mutna, velike su šanse da se povećala količina kandide u organizmu.Ako bilo koji test potvrdi postojanje infekcije, možete ju ukloniti tako što ćete se odlučiti za jednu od metoda, bilo da se radi o prirodnim metodama kao što su određene namirnice ili lijekovima koji se uglavnom dobivaju bez recepta.

 

Kako se gljivice koje uzrokuju upalu najviše hrane fruktozom i glukozom, bilo bi najbolje smanjiti konzumaciju namirnica u kojima ima puno šećera.

 

Liječenje je moguće i uz pomoć flukonazola, tableta koje se daju jednokratno. Ako je u pitanju infekcija zbog vulvovaginalne kandidijaze, potrebno je duže vrijeme davati flukonazol.

 

Bez obzira što je u pitanju upala koja se lokalizira na jednom području, ukoliko se dugo čeka s liječenjem, infekcija rodnice može dovesti do bolnih spolnih odnosa, boli tijekom mokrenja, sirastog iscjetka i svrbeža.

 

Žene koje uzimaju hormonalnu kontracepciju trebale bi dobivati terapiju s manjom količinom estrogena kako bi se smanjio rizik pojave kandide.

 

Prirodno liječenja kandidijaze

 

Zdrava prehrana podrazumijeva jelovnik na kojem se može naći mjesta za kokosovo ulje, mesne juhe i češnjak. Potrebno je pobrinuti se za čišćenje crijeva uz pomoć smjese od malo vode i usitnjenih lanenih sjemenki.

 

Kada ste izliječili upalu važno je pobrinuti se da se takvo stanje ne ponovi, a zbog čega je dobro uzeti probiotike iz jogurta, tableta ili kupusa te prirodne lijekove za jačanje imuniteta. Probiotici će omogućiti podizanje imuniteta te reguliranje kiselosti želuca.

 

Pomoći će prirodni lijekovi kao što su:

 

Taheebo čaj – zahvaljujući antigljivičnom djelovanju može spriječiti rast gljivica te opustiti rad crijeva.

 

Ekstrakt sjemenki grejpa – jedan je od najboljih saveznika u borbi protiv parazita i gljivica. Savjetuje se oko 20 do 25 kapi tri puta dnevno.

 

Ulje divljeg origana – savjetuju se najviše 3 kapi tri puta dnevno nakon obroka, ne na prazan želudac. Nakon svaka tri tjedna savjetuje se da napravite pauzu od barem tjedan dana.

 

Nakon što ste neko vrijeme proveli na posebnom prehrambenom režimu, u prehranu možete uvoditi namirnice kao što su mliječni proizvodi i orašasti plodovi. Bijelo brašno kao i šećer bi trebali ako ne izbaciti onda smanjiti. Pazite na svoje zdravlje i redovno se kontrolirajte kako ne bi došlo do narušavanja kvalitete života.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI