14. forum dramskog pisca

Srednjoškolci iz Jajca, Bugojna i Mostara ustaju protiv podjela u BiH: Ovo je njihov KRIK...

Kultura 26.11.17, 09:46h

Srednjoškolci iz Jajca, Bugojna i Mostara ustaju protiv podjela u BiH: Ovo je njihov KRIK...
Danas, 26. novembra, u 12:45 sati u prostorijama Memorijalne scene 2532 u Mostaru, na programu Foruma je projekat: „BuJaMo - mladi ujedinjeni protiv podjela“

 

 

Sinoćnjom izvedbom 38. reprize eMTeeM-ove predstave "Presuda: Tiha likvidacija" počeo je 14. Forum dramskog pisca, koji organizuje Centar za dramski odgoj. Ovogodišnji Forum posvećen je autorskim projektima i takozvanim kućnim piscima u teatrima. 


Danas, 26. novembra, u 12:45 sati u prostorijama Memorijalne scene 2532 u Mostaru, na programu Foruma je projekat: „BuJaMo - mladi ujedinjeni protiv podjela“.


Ovaj projekat uključuje učenike i učenice srednjih škola iz Jajca, Bugojna i Mostara koji će biti predstavljen uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini. Predstavljanje projekta je osmišljeno kao forum teatar - interaktivna pozorišna predstava - na temu podjela u obrazovanju i društvu, a koja će potaknuti publiku na razmišljanje o ovom problemu i mogućim rješenjima. 

 

bujamo-protiv-podjela-1


Mladi na ovaj način žele podstaknuti dijalog u zajednici i skrenuti pažnju javnosti na izazove sa kojima se suočavaju mladi ljudi u BiH. 


Već u 16 sati na istoj sceni mladi glumci iz Kotor Varoši, Nove Bile, Jajca, Banjaluke i Mostara predstaviće se izvedbom Aristofanovih "Ptica" u režiji Novice Bogdanovića. Adaptaciju teksta uradio je Vladimir Dragoljević, a projekat je podržan od Ambasade SAD u BiH. Predstava se igra u 16 sati.


U 19 sati Memorijalna scena 2532 predstaviće dramsko stvaralaštvo Srećka Marčete iz Novog Grada promocijom knjige "Znam ja nas". Radi se o knjizi komedija koje Marčeta potmisuje kao Srećkovo kemendijanje.


Nakon promocije knjige na repertoaru je monodrama "Strajilo Grmečlija" istog autora, koji je ujedno i izvođač, nastalu u produkciji Scene Novi Grad i u režiji Jovice Marčeta.

 

forum-dramskog-pisca-1

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI