BOGAT SADRŽAJ

Počinje 6. Banjaluka Art Festival: "Oni nama prostor, a mi njima umjetnike"

Kultura 25.11.17, 14:58h

Počinje 6. Banjaluka Art Festival:
Prostor DKC „Incel“ je i nastao iz potrebe prostora u kojem bi umjetnici imali priliku da stvaraju i izlažu svoje radove, predstave svoju muziku, ali i da bude mjesto susreta svih koji žele da vide nešto drugačiju umjetnost. Upravo zato „BLArt“ festival ove godine ima slogan „Oni nama prostor, mi njima umjetnika!“ – objašnjava Malešević

„Banjaluka Art Festival“, šesti po redu, a pod motom „Oni nama prostor, mi njima umjetnika“, počinje danas i trajaće do 28. novembra.


Ovu manifestaciju organizuje Udruženje nezavisnih stvaralaca i aktivista „Geto“ u partnerstvu sa „Art Klubom Prostor“.


Festival otvaraju Semir Avdić i Tea Kovačić sa svojim radovima u „Art Klubu Prostoru“ u 19 časova.


Semir Avdić (Knut van Brijs) kolaž umjetnik, prema riječima Vesne Malešević, umjetničke direktorke ove manifestacije, dolazi iz Sarajeva i predstaviće se izložbom „Abolition of Logic“ u kojoj daje prikaz svakodnevice čiju realnost „ruši“ i ponovnim rekombinovanjem dobija nove elemente i tako stvara novu sliku stvarnosti koja nerijetko postaje ironična, satirična i provokativna.


- Avdić koristi kolaž za izražavanje svojih ideja koje crpi i iz religije, ali i kritike svih ideologija kroz koje smo kao društvo prolazili. Kroz njegove radove može se vidjeti kritika provincijalizma i konzervativnih ideja. Tea Kovačić (Shen von Shen) umetnica iz Banjaluke, predstaviće svoje radove iz edicije „Cornered“, koji se bave kritikom tradicionalnog, patrijarhalnog i heterocentričnog društva u kojem je ženska seksualnost nešto što se negira, tabuizira, te pod okriljem stida koristi kao manipulativna mjera kontrole u svrhu supresije.

 

Ona kroz svoje instalacije, tematizuje žensku seksualnost smatrajući da je ona potisnuta, regresivna i zabranjena a da je njena iskrivljena slika u vremenu materijalnog iskorištena na način da se žena objektivizira kao predmet tuđih želja, ali i zarade – objašnjava Malešević.


U muzičkom dijelu programa, dodaje ona, nastupiće austrijska muzičarka i aktivistkinja Lana Prerad (maRie cheRie). Njen nastup će biti održan u kafe „Žiža“ večeras od 21 čas.


- Festival se nastavlja u ponedjeljak na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci sa projekcijom dokumentarnog filma „Gora“, autora Stefana Maleševića iz Srbije. Pomenuti film dobio je nagrade za najbolju kameru i najbolji film na ovogodišnjem „BelDocks“ festivalu u Beogradu i specijalno priznanje žirija na „DokuFest“ u Prizrenu. „Gora“ je nastala u izolovanim selima istoimenog mjesta, na visoravnima okrutne Šar - planine na kojima žive Goranci. Oni su muslimani koji govore slovenskim jezikom, a film prati svakodnevne rituale muškaraca kroz sela, ulice, džamije i kafane prikazući njihov jednostavan život sa bogatom prirodnom i nacionalnom kulturom – navela je Malešević.


Ovogodišnji festival „BLArt“ je, prema njenim riječima, drugačiji, jer svoje aktivnosti radi u prostorima partnera, a ne u svojim prostorijama DKC „Incela“.


- Zbog nerazumijevanja od strane Poreske uprave, imamo probleme zadnjih godinu dana i zbog nesporazuma smo sa njima završili na sudu. Poreska uprava uporno pokušava da nas svrsta u prostore zabavnog karaktera, odbijajući da primijeni Zakon o udruženjima i fondacijama RS, po kome se mi ravnamo. Nerazumijevanje i neznanje institucija nam opet pravi probleme, usporavajući i ometajući rad umjetnika. Prostor DKC „Incel“ je i nastao iz potrebe prostora u kojem bi umjetnici imali priliku da stvaraju i izlažu svoje radove, predstave svoju muziku, ali i da bude mjesto susreta svih koji žele da vide nešto drugačiju umjetnost. Upravo zato „BLArt“ festival ove godine ima slogan „Oni nama prostor, mi njima umjetnika!“ – objašnjava Malešević.


Problem ove vrste kao i slični problemi sa kojima se susreću ostala udruženja, moraće se, smatra ona, riješiti i zbog kandidature Grada Banjaluka za evropsku prijestonicu kulture.


- Voljni smo da se nađe rješenje za ovaj problem, koje bi zadovoljilo obe strane, ali sam proces u kojem se sad nalazimo, ne bi trebalo da utiče na rad umjetnika, kao što je sad slučaj, jer nemamo pristup vlastitim prostorijama. Samoorganizovanje umjetnika i udruženja se mora prepoznati od strane institucija kao bitan i relevantan faktor kulture – smatra Malešević.


Ovogodišnji festival je podržan od strane Grada Banjaluka.


- Sa „Art Klubom Prostor“ sarađujemo od početaka. Obje organizacije afirmišu mlade umjetnike dijeleći i ustupajući svoje resurse bez nadoknade, što je jako bitno kad ste na početku svoje karijere. I „Art Klub Prostor“ i „Incel“ su baze nezavisne kulturne scene grada. Pokušavamo da privučemo što više umjetnika različitih disciplina, ali i da ih zadržimo dajući im uslove za rad, jer to i jeste naš cilj djelovanja. Banjaluka zaslužuje centre u kojima se svakodnevno može pogledati izložba, film ili poslušati koncert i to je nešto na čemu radimo.

 

Uspjeli smo vratiti Banjaluku na mapu regionalnih centara nezavisne kulture – rekla je Vesna Malešević.

 

(Blic,BLIN MAGAZIN/ljk)

 

BLIN
KOMENTARI