FOTO/ KO JE OSVOJIO PRIZNANJA

Završen 11. Festival filmske glume u Mostaru: Nagrade za Mirjanu Karanović, Emira Hadžihafizbegovića...

Kultura 25.11.17, 08:34h

Završen  11. Festival filmske glume u Mostaru: Nagrade za Mirjanu Karanović, Emira Hadžihafizbegovića...
Dodjelom nagrada, u srijedu 22. novembra, završen je 11. Festival filmske glume u Mostaru, a svečano zatvaranje je upriličeno u Hrvatskom Domu Herceg Stjepan Kosača

 


Nagradu za najbolju žensku ulogu dobila je Mirjana Karanović za ulogu u filmu "Rekvijem za gospođu J", dok je nagrada za najbolju mušku ulogu otišla Emiru Hadžihafizbegoviću za ulogu u filmu "Žaba".

 

Nagrada za epizodnu mušku ulogu otišla je mostarskom glumcu Ivi Krešicu za ulogu i filmu "Mrtve ribe", a epizodna ženska uloga otišla je u ruke beogradske glumice Hane Selimović za ulogu u filmu "Dobrica...". Nagradu za najboljeg debitanta žiri je dodijelio ansamblu makedonskog filma "Kad dan nije imao ime".

 

Ovogodišnji MOFF takmičarski program sadržao je devet filmova: "Rudar" (Slovenija), "Prokleti pas" (Srbija), "Ime: Dobrica, prezime: Nepoznato" (Srbija), "Mrtve ribe" (BiH, Hrvatska), "Žaba" (BiH, Makedonija, Srbija, Hrvatska), "Kad dan nije imao ime" (Makedonija, Belgija, Slovenija), "Zbog tebe" (Hrvatska), "Rekvijem za gospođu J" (Srbija, Bugarska, Makedonija, Francuska, Rusija) te film "The Books of Knjige: Slučajevi pravde" (Crna Gora).

 

Žiri su činili: predsjednik žirija, bh. producent Almin Šahinović, hrvatski glumac Stjepan Perić, direktor festivala u Nišu Dejan Dabić i mladi hrvatski reditelj Ivan Leo Lemo.

 

Žiri Međunarodnog programa nagradu za najbolji film u konkurenciji "Between The Rivers" dodijelio je filmu "Rajski apartmen". Dodjelom nagrade ova koprodukcija između Holandije, Švedske i Bugarske dobila je osiguranu kino distribuciju u regionu. Film je inače i holandski kandidat za Oskara.

 

Ni ove godine nije izostala dodjela nagade za životno djelo, pa su ovogodišnji dobitnici hrvatski glumac Anton Vrdoljak i glumac Žarko Laušević.

 

11. MOFF se ove godine može pohvaliti i održanim studentskim programom "!Hej studenti studentima", čiji cilj je bio pružanje podrške mladim autorima.

 

Uvođenje takmičarskog programa i nagrada označavaju novu fazu u razvoju festivala koji ide putem da postane značajna filmska manifestacija na prostoru bivše Jugoslavije. O ovogodišnjem festivalu osnivač i direktor Slaven Knezović kaže:

 

"Priveo se kraju ovaj festival, mi smo onako pomalo već slatko umorni i svi smo iscrpljeni od naših partija. Zadovoljni smo što smo ipak uspjeli ovo naše 11. izdanje podići na neku višu razinu. Jedanaest godina idemo uzlaznom putanjom i nastojimo biti što bolji i to ljudi zaista prepoznaju. To je nešto što nas ispunjava. Naročito sam zadovoljan ovogodišnjim studentskim programom. Imali smo jako dobar odziv sa akademija iz cijele regije. Organizirali smo za mlade ljude, koji su još studenti, jednu audiciju za jednu veliku hrvatsku seriju, u kojoj će biti najmanje sedam studenata angažirano.To će biti njihova  prva profesionalna prilka u životu. Od prošle godine smo počeli dodjeljivati nagrade, biće priopćenje koji su glumci dobitnici ovogodišnjih nagrada "Stablo ljubavi". Mislim da smo i ove godine bili dobri domaćini, da su svi zadovoljni i da će otići puni nekih lijepih uspomena iz Mostara." 

 

Značajan segment programa je Balkan Industry Meeting, kao mjesto susretanja predstavnika filmske industrije iz BiH i regiona. Na njemu je učestovao veliki broj autora, filmskih producenata, distributera, predstavnika javnih servisa i medija.

 

Predavači ove godine su bili predsjednik Udruge filmske industrije Antonio Beus, voditelj deska Kreativne Evrope u BiH Zoran Galić, te direktor Filmskog centra Sarajevo Jasmin Duraković.

 

Festival uživa veliku podršku trenutnih hrvaskih političkih struktura u BiH i u gradu Mostaru, što se moglo vidjeti na samom otvaranju gdje je pozdravnu riječ imao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan  Čović.

 

Prije svečanog zatvaranja 11. MOFF-a, publika je imala priliku pogledati film "Posljednja Barijera" Jasmina Durakovića kao i reprizu filma "Žaba" reditelja Elmira Jukića

 

Veliki interes u Mostaru je izazvao i prateći muzički program festivala u Gloden Pubu u kojem su učestovali: Edo Majka & Frenki, Tifa, Film Music Orkestra, Tamburaški sastav Ero i band Osvajači, dok je za zatvaranje Festivala organizovan DJ program – Trash Party.

 

(DEPO Portal/ms/ FOTO: Amer Beganović) 

BLIN
KOMENTARI