nakon današnjeg incidenta

Brojne osude napada na članove SABNOR-a u Mostaru: Evo šta su poručili iz bh. stranaka

Hronika 24.11.17, 16:12h

Brojne osude napada na članove SABNOR-a u Mostaru: Evo šta su poručili iz bh. stranaka
SDU BiH najoštrije osuđuje napad grupe vandala na delegaciju SABNOR-a BiH koja se danas zaputila ka Partizanskom groblju u Mostaru kako bi obilježila Dan državnosti BiH

 

Nakon današnjeg napada na članove SABNOR-a u Mostaru, pristiglo je mnogo reakcija zbog incidenta.

 

Prenosimo ih u cijelosti.


SDP BIH: Fašistički napadi u Mostaru ne mogu osporiti činjenicu da je BiH nastala na temeljima ZAVNOBiH-a


Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine osuđuje današnji napad na članove Kantonalne i Gradske organizacije SDP-a Mostar, te na članove SABNOR-a, prilikom polaganja cvijeća na Partizansko groblje u Mostaru.

 

Napad na osobe koji su došli da dostojanstveno obilježe Dan državnosti svoje domovine, nastavak je povampirene fašističke ideologije, koja se još ne može pomiriti sa porazom iz 1945. godine.

 

Očigledno je da je Mostar i dalje plodno tlo za jačanje neofašizma, što je samo nastavak politike podjela koja se decenijama promovira u ovom gradu. Takva politika odgovara onima koji, na osnovu mržnje i straha, ovaj grad i dalje žele dijeliti na dvije strane. 

 

Međutim, bilo kakvi napadi ne mogu obezvrijediti činjenicu da je BiH nastala na temeljima ZAVNOBiH-a i antifašističkim vrijednostima i da će se sutra obilježiti Dan državnosti Bosne i Hercegovine. 

 

SDP BiH će se i dalje protiv politike podjela boriti na sve moguće načine, a ovim putem apeliramo na sigurnosne organe da, konačno, pred lice pravde privedu počinioce ovog sramnog djela.

 

SDA osudio napad na delegacije SABNOR-a i SDP-a u Mostaru

 

Stranka demokratske akcije (SDA) najoštrije osuđuje napad na delegacije SABNOR-a i SDP-a koji se dogodio danas na Partizanskom groblju u Mostaru u vrijeme obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

 

- Smatramo da je ovo barbarski i fašistički  čin onih kojima smeta antifašizam kao vrijednost na kojoj  je utemeljena ova zemlja. Tražimo od nadležnih organa da  hitno identificiraju  i procesuiraju napadače. Također,  očekujemo da nadležni organi nakon niza incidenata konačno  adekvatno zaštite Partizansko groblje u Mostaru kao nacionalni spomenik BiH - saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću SDA.

 

SDU BiH najoštrije osuđuje napad grupe vandala na delegaciju SUBNOR-a BiH

 

SDU BiH najoštrije osuđuje napad grupe vandala na delegaciju SUBNOR-a BiH koja se danas zaputila ka Partizanskom groblju u Mostaru kako bi obilježila Dan državnosti BiH. 
To što MUP HNK sasvim sigurno neće moći da identificira i pronađe izvršioce još jednog u nizu napada na Partizansko groblje u Mostaru, najbolje govori o tome kako se lokalna vlast u tim dijelovima zemlje, odnosi prema antifašističkoj borbi svih naroda u BiH.


S tim u vezi najoštrije osuđujemo nacionalističku i fašističku retoriku i znakovlje poražene ustaške i fašističke ideologije kojom se vandali služe u napadima i skrnavljenju antifašističkih spomenika posebno u Hercegovini. Propuštanje da se reagira oštro na ovakve vandalske ispade može imati nesagledive posljedice po pozitivne političke procese rješavanja statusa Grada Mostara i implementacije presude Ustavnog Suda BiH koja je obavezna da se izvrši.


U tom kontekstu nedopustivo je da političke strukture predvođene HDZ-om u tim dijelovima BiH žmire i uglavnom okreću glavu pred vandalizmom koji se dešava na spomenicima narodnooslobodilačkoj borbi, šaljući na taj način vrlo negativnu poruku svim drugim narodima u BiH. Ako su to Evropske vrijednosti za koje se deklarativno zalaže vrhovnik HDZ-a BiH Dragan Čović, onda to zaista predstavlja vrlo licemjernu politiku od koje se treba hitno distancirati. 


Za razliku od Srbije i Hrvatske u Bosni i Hercegovini, barem u najvećem djelu javnosti, sigurno nema mjesta rehabilitaciji i revizionizmu historijskih činjenica o poraženim fašističkim velikodržavnim projektima koji su bili aktuelni u toku Drugog svjetskog rata. Pa tako niti o zloglasnoj NDH, što bi trebalo da bude jasno svim političkim čimbenicima u BiH. 


SDU BiH se zajedno sa mnogim građanima BiH, ponosi činjenicom da su svi fašistički projekti i politički i vojno poraženi na teritoriji BiH i u Drugom svjetskom ratu i u agresiji na Republiku BiH, jer antifašizam u BiH nikada nije imao alternativu. Stoga, ovakvo nacionalističko-šovinističko ponašanje koje se tolerira od strane lokalnih vlasti i policije, mora biti sankcionirano, te je sukladno tome potrebna hitna reakcija Tužilaštva BiH i Kantonalnog Tužilaštva HNK i Federalne Uprave Policije - navodi se iz Ureda za odnose sa javnošću SDU BiH.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

.

BLIN
KOMENTARI