KAFANA BEZ DIMA

Uskoro bi moglo stupiti na snagu: Zabrana pušenja u zatvorenim prostorijama u RS

Hronika 23.11.17, 17:09h

Uskoro bi moglo stupiti na snagu: Zabrana pušenja u zatvorenim prostorijama u RS
Biće zabranjeno konzumiranje cigareta u kafićima, restoranima, klubovima ukoliko Narodna skupština Republike Srpske usvoji Nacrt zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duvanskih prozivoda koji predviđa entitetska Vlada

Ugostiteljski objekti u RS više neće imati prostor za pušače i nepušače - biće zabranjeno konzumiranje cigareta u kafićima, restoranima, klubovima ukoliko Narodna skupština Republike Srpske usvoji Nacrt zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duvanskih prozivoda koji predviđa entitetska Vlada.

 

Zabranjeno pušenje biće u svim zatvorenim javnim mjestima. Osim natpisa o zabrani pušenja, na kutijama cigareta će biti i fotografije koje ukazuju štetnosti pušenja.

 

- Do sad su na kutijama cigareta bila pisana upozorenja, a od sada će biti i slikovita upozorenja, a što je i praksa u zemljama EU -  izjavio je Alen Šeranić iz sektora za međunarodnu saradnju i evropske integracije u Ministarstvu zdravlja RS, piše N1.

 

Novim zakonskim rješenjem zabranjuje se prodaja duvana i duvanskih proizvoda u svim obrazovnim, zdravstvenim i sportskim objektima, poručeno je iz Vlade. A više neće biti dozvoljeno ni korištenje mentola u cigaretama.

 

- Jer mentol kada ga uzimate hladi tako da kod mladih pušača, koji prvi put pokušavaju da puše, anestezira samo ždrijelo i mentol smanjuje onu gorčinu cigarete - objasnio je Šeranić.

 

Za kršenje novih zakonskih odredbi predviđene su kazne za pravna i fizička lica, ali nije precizirano o kakvim se radi.

 

(N1,BLIN MAGAZIN/ljk)

 

BLIN
KOMENTARI