bivša glasnogovornica Tužilaštva Haškog tribunala

Florence Hartmann: Ovo je bila zadnja prilika za Sud da utvrdi da je genocid počeo 1992.

Hronika 22.11.17, 14:00h

Florence Hartmann: Ovo je bila zadnja prilika za Sud da utvrdi da je genocid počeo 1992.
Čovjek koji je navikao da ima u svojim rukama i život i smrt, u sudnici je običan čovjek koji treba da odgovora za svoje zločine pred sudijama

 

Ratko Mladić pokušao je u više navrata uvjeriti javnost da se Srebrenica nije desila i danas pravda dolazi da stavi tačku na te pokušaje i da utvrdi sve činjenice, kazala je Feni bivša glasnogovornica Tužilaštva Haškog tribunala Florence Hartmann, komentirajući izricanje kazne doživotne robije u prvostepenoj presudi bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću.

 

Naglasila je da je "ovo bila zadnja prilika da Haški tribunal ocijeni kvalifikaciju zločina koji su počinjeni od 1992., odnosno Tribunal je odbio smatrati da je genocid započeo 1992. i trajao do 1995. godine kada je završio sa Srebrenicom".

 

- Kako je sumirano u toku čitanja izricanja presude, predsjedavajući Sudskog vijeća Alphons Orie je kazao da je od 1992. relativno mali broj ljudi ubijen iz ciljne grupe da bi se smatralo da je riječ o genocidu - kazala je Hartmann dodajući da je "to već problematično, jer broj nije povezan za namjeru".

 

Hartmann je mišljenja da je "tokom čitanja otužbi za koje se tereti, Mladić to pokušao spriječiti, jer mu je bilo bitno da se ne podsjeća na zločine za koje je optužen".

 

- Tokom izricanja presude, Mladić je, nakon pauze koja je bila zatražena na njegov zahtjev, kada se vratio pokušavao skratiti izricanje presude i pošto je sudija to odbio, on je postao nervozan i cijeli svijet je mogao vidjeti svojim očima kako čovjek koji je navikao da ima svu moć postaje nemoćan - kazala je.

 

Čovjek koji je navikao da ima u svojim rukama i život i smrt, kako navodi, u sudnici je običan čovjek koji treba da odgovora za svoje zločine pred sudijama i nema više nikakvu vlast.

 

- To je taj trenutak kada mu sudija naredi da izlazi iz sudnice i njegova nervoza i volja za vrištanjem pokazuje da naređivanje više nije moguće, da on nema više vlast i pretpostavljam da će se žrtve koji su ga vidjele u tom izdanju nekako smiriti i da će im to simbolično pružiti satisfakciju - zaključila je Hartmann.

 

(Fena/az)

BLIN
KOMENTARI