VIDEO/ DRAMA U BANJALUCI

Aleksići su šest dana slušali neobičnu buku i eho u kući: Pozvali su pomoć, a onda se šokirali kada su vidjeli šta je u dimnjaku

Hronika 20.11.17, 14:24h

Aleksići su šest dana slušali neobičnu buku i eho u kući: Pozvali su pomoć, a onda se šokirali kada su vidjeli šta je u dimnjaku
Oni su posle šest dana neobične buke i eha u kući, shvatili da se u njihovom dimnjaku nalazi ptica, iz dimnjaka su izvukli sovu

 

Malobrojna grupa koja se bavi promocijom prirodnih bogatstava i istraživanjem faune nedavno je dobila poziv od porodice Aleksić iz Banjaluke. Oni su posle šest dana neobične buke i eha u kući, shvatili da se u njihovom dimnjaku nalazi ptica, iz dimnjaka su izvukli sovu.


Povrijeđena i dehidrirana sova pomoć je našla u rukama stručnjaka. U četvrtak je ponovo raširila krila i vratila se u svoje prirodno stanište. Ovaj put s prstenom koji će je pratiti kroz putovanja.

 

"Da kažem da je ovo ustvari prva šumska sova koju smo mi uspjeli na ovom području da obiljeležimo jednim orintološkim prstenom koji ima svoj serijski broj", rekao je Draško Adamović, diplomirani inženjer animalne proizvodnje.

 

 

Šumska sova zalutala je u urbanu sredinu. S blažom povredom pomoć je dobila u improvizovanoj volijeri. Punog stomaka i saniranih rana, ponovo je raširila krila.

 

"Ove ptice su teritorijalne po svojim prirodnim odlikama i naša procjena je da se u ovom kraju nalazi i drugi dio ekipe", rakao je Adamović.

 

Riječ je o noćnoj grabljivici čija se prehrana zasniva pretežno na štetnim glodarima. Ptice su vodeći pokazatelji zdravlja sredine u kojoj živimo, otud sve češća pojava sova u gradu na obali Vrbasa.

 

"Razlog pojave tih predatora je ustvari pokazatelj da ima nekog plijena kojim se oni hrane", dodao je Adamović.

 

Ovo je samo prvi korak da se nauka o proučavanju ptica pomjeri s mrtve tačke. Članovi udruženja još se nadaju centru za praktičnu zaštitu, rehabilitaciju i očuvanje povrijeđenih divljih vrsta, te podizanju svijesti o njihovom značaju.

 

(RTRS,BLIN MAGAZIN/ljk)

 

BLIN
KOMENTARI