VIDEO/ PUN PACOVA

Titov brod duhova nađen nasukan u Kaliforniji: Ostavili ga da trune usred okeana, a on se vratio i izgleda jezivo

Nedjeljni magazin 20.11.17, 14:09h

Titov brod duhova nađen nasukan u Kaliforniji: Ostavili ga da trune usred okeana, a on se vratio i izgleda jezivo
Ruski turistički kruzer "Ljubav Orlova", koji je prije dvije godine nestao na moru, pronađen je nasukan na jednoj od kalifornijskih plaža

 

Ruski turistički kruzer "Ljubav Orlova", koji je prije dvije godine nestao na moru, pronađen je nasukan na jednoj od kalifornijskih plaža.


Igrađen je u kraljevičkom brodogradilištu u bivšoj Jugoslaviji sedamdesetih godina prošlog vijeka, a 2010. godine konfiskovan je od strane kanadskih vlasti zbog dugova.

 

Pošto je dvije godine proveo u pristaništu, vlasti su odlučile da ga pošalju u Dominikansku Republiku i da ga prodaju u staro gvožđe.


Međutim, prilikom tegljenja sajla je pukla i kanadske vlasti su bile primorane da pošalju drugi brod koji je potom odgurao "Ljubav" daleko u more i tamo ga ostavio.

 

Brod se nakon više godina driftovanja nasukao na jednu od plaža američke države Kalifornije, a naučnici tvrde da se za sve ovo vrijeme na brodu nakotilo puno pacova, koji su zbog nedostatka hrane počeli sami sebe da jedu.
 
Za sada nema informacija kakvu sudbinu čeka taj brod koji je prije nešto više od 40 godina mogao da preveze oko 110 putnika.

 

"Osnovni projekt za ovu seriju putničko-teretnih brodova za Ruse napravili smo zajedno sa Brodoprojektom, no svu kasniju projektnu dokumentaciju napravili su naši ljudi iz Tehničkog odjeljenja. No, nikako se ne smiju zaobići ni svi ti vrsni radnici i poslovođe koji su radili u brodogradilištu jer je brod toliko kompleksan projekt, a teorija ga sigurno neće sama izgraditi" prisjetio se Božidar Devčić, nekadašnji šef Tehničkog odjeljenja.

 

 


"Sve na tim brodovima bilo je iz domaće proizvodnje. Čelik, brodski motori, nameštaj, instalacije... Jedino što su Rusi tražili na ovoj seriji putničko-teretnih brodova bilo je da navigacijski uređaji i kompletna oprema za kuhinju mora biti njihova. Čemu to, i zašto baš navigacija i kuhinja, nikad nismo dobili odgovoe", ispričao je Devčić.
 
Težak rad njega i drugih jugoslovenskih brodograditelja godinama je uspješno odolijevao svemu što je okrutni Arktik bacio na njega, od oluja do ledenih santi i uspješno je više od tri decenije prevozio turiste po smrznutom sjeveru Zemlje.

 

(Kurir,BLIN MAGAZIN/ljk)

 

BLIN
KOMENTARI