PROČITAJTE ZAKLJUČKE

11 ključnih tačaka nakon sjednice Glavnog odbora: SDA poslala odgovor i Srbiji i Hrvatskoj, a SBB-u poručuje...

Front 18.11.17, 15:55h

11 ključnih tačaka nakon sjednice Glavnog odbora: SDA poslala odgovor i Srbiji i Hrvatskoj, a SBB-u poručuje...
- Odbacujemo i sa indignacijom osuđujemo orkestrirani napad na SDA i njenog predsjednika Bakira Izetbegovića koji sa apsolutnim povodom provodi dio poltičara i medija iz Srbije i RS. Opredjeljeni smo za jačanje stabilnosti u regionu i razvoj dobrosusjedskih odnosa, poručuje između ostalog SDA

 

 

 

Halid Genjac, predsjednik Glavnog odbora SDA, nakon redovne sjednice GO SDA medijima je predstavio 11 zaključaka koji su doneseni danas.


Poruka političkim strankama u BiH je da se umjesto opstrukcija okrenu konstruktivnom djelovanju i ispunjavanju obaveza, javlja N1.


"Bilo koja stranka, pa i SBB može izaći iz parlamentarne većine. To podrazumijeva napuštanje svih mjesta i pozicija, tek nakon toga se može razgovarati o zamjenama."


"Političke stranke koje manje od godinu dana do izbora zagovaraju svoj izlazak iz vlasti da bi sebi priskrbili status opzicije su neodgovorne i neozbiljne. Ozbiljne stranke trebaju predano raditi, pogotovo sad, trebaju raditi na realizaciji programa koje su obećali građanima", naveo je Genjac.


Predstavnici SDA će se maksimalno posvetiti osiguranju funkcionisanja sistema, penzija, stabilnosti, integrisanju BiH i općem napretku BiH i u 2018. godini, jedan je od zaključaka.


"Odbacujemo i sa indignacijom osuđujemo orkestrirani napad na SDA i njenog predsjednika Bakira Izetbegovića koji sa apsolutnim povodom provodi dio poltičara i medija iz Srbije i RS. Opredjeljeni smo za jačanje stabilnosti u regionu i razvoj dobrosusjedskih odnosa. To mora biti zasnovano na principima međunarodnog uvažavanja."


"Ponovo podsjećamo, jer moramo, političke predstavnike Srbije da Srbija nije garant Dejtonskog mirovnog sporazuma. Srbija je zbog svoje uloge u agresiju na bih pozvana da potpiše mirovni sporazum i ona je to učinila, a Srbija je pravna nasljednica svih obaveza Jugoslavije", izjavio je medijima Halid Genjac.


"Tim potpisom koji je naslijedila, Srbija se obavezala na prekid aktivnosti protiv suverene BiH i na poštivanje njenog suvereniteta. Srbija tim potpisom nije dobila pravo da se miješa u unutrašnja pitanja BiH".


SDA snažno podržava političku neovisnost sudija i tužilaca u BiH - zaključak je GO SDA.


"Neprihvatljivo je i za svaku osoudu da nosioci pravosudnih funkcija podiježu pritiscima. Pravosuđe BiH ima izuzetno važnu ulogu u zaštiti suvereniteta i tertorijalnog integriteta BiH. Moramo konstatovati da dosadašnje aktivnopsti pravosuđa nisu bile zadovoljavajuće", dodao je.


Nastavak teksta čitajte OVDJE.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI