Osnovni sud u Srebrenici donio presudu

Djeca iz Konjević Polja imaju pravo na bosanski jezik: Tužena strana mora ukinuti diskriminaciju i platiti 3.744 KM

Hronika 16.11.17, 17:15h

Djeca iz Konjević Polja imaju pravo na bosanski jezik: Tužena strana mora ukinuti diskriminaciju i platiti 3.744 KM
Roditelji djece iz Konjević Polja usprotivili su se planu i programu obrazovnog sistema Republike Srpske, koji im je onemogućavao izučavanje nacionalne grupe predmeta, odnosno nastavu na bosanskom jeziku

 

Osnovni sud u Srebrenici donio je odluku u korist roditelja i djece iz Konjević Polja. Sud je u cijelosti prihvatio tužbeni zahtjev, te, time, između ostalog, dao pravo učenicima kao i njihovim roditeljima da svoj maternji jezik nazovu "bosanski jezik", pravo da se u procesu obrazovanja koriste nastavnim udžbenicima na bosanskom jeziku, te da isti koriste u procesu obrazovanja u pisanoj i verbalnoj formi kao i pravo na upotrebu latiničnog pisma.

 

Kako je navedeno u presudi, utvrđeno je da su djeca diskriminisana na etničkoj i jezičkoj osnovi tako što im je uskraćeno jednako pravo u odnosu na djecu srpske nacionalnosti u vezi sa pravom na obrazovanje na maternjem bosanskom jeziku.

 

Tuženoj stranije naloženo da preduzme aktivnosti u cilju eliminacije diskriminacije u smislu da omogući tužiteljima obrazovni sistem na maternjem bosanskom jeziku u okviru redovnog nastavnog plana i programa, te da im omogući udžbenike na bosanskom jeziku i latiničnom pismu, sa sadržajem koji će očuvati kulturni i nacionalni identitet, jezik i vjeroispovijest tužitelja, te razvijati svijest o vlastitom identitetu.

 

Tužena strana dužna je nadoknaditi troškove spora u iznosu od 3.744 KM, a sve u roku od 15 dana, pod prijetnjom prinudnog izvršenja.

 

Roditelji djece iz Konjević Polja usprotivili su se planu i programu obrazovnog sistema Republike Srpske, koji im je onemogućavao izučavanje nacionalne grupe predmeta, odnosno nastavu na bosanskom jeziku.


OVDJE možete vidjeti kompletnu presudu Osnovnog suda u Srebrenici.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 


 

BLIN
KOMENTARI