'Ozloglašeni' Jeff Bezos

Nije lako biti najbogatiji na svijetu: Devet priča koje otkrivaju koliko je vlasnik Amazona BESKRUPULOZAN

Tehno 16.11.17, 15:47h

Nije lako biti najbogatiji na svijetu: Devet priča koje otkrivaju koliko je vlasnik Amazona BESKRUPULOZAN
Bezos je poznat i po tome što je na četiri sata postao najbogatiji čovjek na svijetu, prestigavši Billa Gatesa, zahvaljujući cijeni akcije Amazona, koja je veoma brzo porasla, i poslije četiri sata pala, vrativši ga na treće mjesto

 

Kompanija Amazon je poznata u poslovnom svijetu kao surovi konkurent i na putu je da postane prva kompanija u svijetu čija se vrijednost izražava bilionima.

 

Knjiga Brada Stonea: “Prodavnica svega: Jeff Bezos i era Amazona” predstavljena u The New York Timesu pokazuje da Bezos može da bude i zahtjevan šef.

 

Jeff Bezos je poznat i po tome što je na četiri sata postao najbogatiji čovjek na svijetu, prestigavši Billa Gatesa, zahvaljujući cijeni akcije Amazona, koja je veoma brzo porasla, i poslije četiri sata pala, vrativši ga na treće mjesto. U ta četiri sata bio je "težak" 90,6 milijardi dolara, od čega većinu čini nešto više od 16 odsto Amazona, koliko posjeduje.

 

jeff-bezos-bill-gates

 

Kada kritikuje zaposlene

 

Bezos svakako nije od onih šefova koji će uvijeno pokušati da vam kaže da ste zabrljali na poslu. U pomenutoj knjizi Stone je sakupio njegove podrugljive opaske na račun zaposlenih:

 

- Da li ste lijeni ili nekompetentni?

 

- Povjerio sam vam provoklasan posao, a vi ste me opet iznevjerili.

 

- Zašto mi uništavate život?

 

- Ako još jednom čujem taj prijedlog, ubiću se.

jeff bezos

 

Prezetacijom ga je teško zadiviti (a lako iznervirati)

 

Bivši programer Amazona Steve Yegge opisao je svoje lično iskustvo. Kada nešto treba da predstavite direktoru, to je kao da ste se našli u “filmu o gladijatorima”.

 

- To je izazov poslije koga se vraćate u pećinu da biste lizali rane - kaže on.

 

Ukinuo je zaposlenima povlastice za gradski prevoz da ne bi žurili na autobus

 

- Nije želio da im daje povoda da žure s posla kako bi uhvatili posljednji autobus - piše Stone.

 

Upozorio je kandidate za posao da “ovdje nije lako raditi”

 

U pismu koje je 1977. uputio akcionarima napisao je da je obavijestio kandidate za posao “da ovdje nije lako raditi” i da “može da vam se desi da radite dugo, teško i pametno, ali u Amazonu možete da birate između dvije opcije”.

 

Savjetovao je zaposlenima da jure izdavačke kuće kao što bi “gepard jurio ranjenu gazelu”

 

Amazon optužuju zbog gotovo predatorskog stava prema drugim kompanijama, a u prilog tome govori i pomenuta Bezosova izjava.

 

Sastavio je tajne tehnološke timove koji rade jedni protiv drugih

 

David Loftness, koji je radio kao programer u Amazonu, rekao je “New York Timesu” da je otkrio da je direktor kompanije “odobrio rad na alternativnoj tehnologiji” pretrage kako bi svi dali svoj maksimum.

 

Kupovinu kompanije koja je bila u izgledu uporedio je sa egzotičnim jelom

 

Dok je s Mattom Rutledgeom, osnivačem sajta za kupoprodaju na internetu Woot, doručkovao jelo od hobotnice, krompira, slanine, bijelog luka, jogurta i jaja, Bezos je navodno izjavio:

 

- Kada pogledam ovo jelo, pada mi na pamet da te uopšte ne razumijem, niti sam ikada razumio. Moram da pojedem hobotnicu za doručak - rekao je Bezos prema pisanju Business Insidera.

 

Angažovao je uglednog stručnjaka, a onda je ignorisao sve što je on rekao

 

Yegge piše da je Bezos “ozloglašeni mikromenadžer”, koji je otjerao informatičara Larryja Teslera nakon što ga je vrbovao iz Applea.

 

Umjesto da sarađuje s njim, Bezos je “ignorisao sve što je Larry rekao za tri godine”.

 

Natjerao je zaposlene da rekonstruišu cjelokupni sistem za opsluživanje kupaca, pod prijetnjom da će dobiti otkaz

 

Yegge kaže da se trud isplatio i da je pomogao u transformaciji tehnološkog giganta. Yegge naziva Bezosa “strašnim piratom” zato što je 2002. zadao timovima “iscrpljujući zadatak od koga ispadaju oči”.

 

- Uopšte ga nisu interesovali - a ne interesuju ga ni sada - ni dobrobit timova, niti koje tehnologije koriste, niti način na koji rade, sve dok ne zabrljaju - piše Yegge.

 

- Ali Bezos je još davno, prije većine u Amazonu, shvatio da Amazon mora da bude platforma.

 

(Blic.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI