Nakon Munire Zildžić 'pala' i Jasmina Bilalović

Uhapšena još jedna zaposlenica Doma zdravlja Tuzla: Defektologinja uzimala novac, a obećavala zaposlenje

Hronika 16.11.17, 15:22h

Uhapšena još jedna zaposlenica Doma zdravlja Tuzla: Defektologinja uzimala novac, a obećavala zaposlenje
Privedena se tereti da je od pojedinaca uzimala novac, a zauzvrat im obećavala zaposlenje u ovoj zdravstvenoj ustanovi

 

Još jedna zaposlenica Doma zdravlja Tuzla uhapšena je u srijedu poslijepodne zbog sumnje da je uzimala novac uz obećanje da će osigurati zaposlenje za određene osobe u ovoj javnoj ustanovi. Ovo nam je potvrdio Admir Arnautović, portparol Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.

 

- Još uvijek je prerano govoriti o slučaju, ali postoji opravdan sumnja da je ova zaposlenica Doma zdravlja počinila krivično djelo prevara. Više informacija će biti nakon što bude predata Tužilaštvu uz izvještaj o počinjenom djelu, kazao nam je Arnautović.

 

Prema zasad nezvaničnim informacijama, uhapšena je Jasmina Bilalović, koja je u Domu zdravlja Tuzla zaposlena kao defektolog. Jučer popodne su je uhapsili pripadnici Odjela kriminalističke policije Tuzla, po nalogu Kantonalnog tužilaštva.

 

Bilalović je, navodno, uzimala novac od određenih osoba, a kao protuuslugu obećavala je da će osigurati stalno zaposlenje u ovoj zdravstvenoj ustanovi, iako njena pozicija u Domu zdravlja joj ne omogućava uplitanje u proces odlučivanja o zapošljavanju.

 

Ovo je druga zaposlenica Doma zdravlja koja se dovodi u vezu sa nezakonitim zapošljavanjem u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Kantonalni sud Tuzla već je potvrdio osuđujuću presudu Muniru Zildžić iz Tuzle za isto krivično djelo i osudio je na kaznu zatvora u trajanju od 2 godine i 6 mjeseci. Presudom je, također, obavezana da nadoknadi štetu oštećenima.

 

Podsjećamo, optužnicom tužilaštva Muniri Zildžić se na teret stavilo da je u periodu od 2010. do kraja 2013. godine počinila 12 krivičnih djela prevare i sebi pribavila protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 84.000 KM.

 

I Munira Zildžić je većem broju osoba davala lažna obećanja da će omogućiti zaposlenje u javnim institucijama, a u nekoliko slučajeva da će omogućiti i invalidsku ili prijevremenu penziju njima ili njihovim članovima porodice. Od oštećenih je, navedeno je u optužnici, a kasnije i presudi, uzimala novac iako je bila svjesna da nema nikakvog uticaja i mogućnosti da obećanja i ispuni.

 

Općinski sud Tuzla vodi još dva slična slučaja protiv Zijada Smajića i Adama Arnautović, koji se terete da su bili saučesnici Muniri Zildžić. Njih je Općinski sud Tuzla u prvostepenom suđenju oslobodio krivice, ali je nakon žalbe tužilaštva ta presuda poništena i predmet je vraćen na ponovno suđenje.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI