novi protesti

Bivši radnici 'Hidrogradnje' ispred zgrade Vlade podižu šatorsko naselje: Zahtijevaju osam plata i uvezivanje staža

Hronika 15.11.17, 15:19h

Bivši radnici 'Hidrogradnje' ispred zgrade Vlade podižu šatorsko naselje: Zahtijevaju osam plata i uvezivanje staža
Istovremeno, predstavnici radnika danas su zatražili prijem kod načelnika sarajevske Općine Centar Nedžada Ajnadžića kako bi vidjeli šta je potrebno da podignu šatorsko naselje

 

Dio bivših radnika građevinske firme „Hidrogradnja-u stečaju“ Sarajevo i danas je protestom pred zgradom Vlade FBiH u Sarajevu tražilo sastanak sa premijerom Fadilom Novalićem, a s obzirom na to da do sastanka nije došlo, i sutra će protestirati.

 

Istovremeno, predstavnici radnika danas su zatražili prijem kod načelnika sarajevske Općine Centar Nedžada Ajnadžića kako bi vidjeli šta je potrebno da podignu šatorsko naselje.

 

- Danas je Vlada imala sjednicu u Mostaru, tako da nikoga nema ovdje. Mi ćemo svaki dan biti pred Vladom dok Novalić ne nađe termin za sastanak s nama – kazao je jedan od predstavnika ovih radnika Jasmin Arifić.

 

Radnici zahtijevaju isplatu osam plata, koje im i pripadaju po Zakonu o stečaju, te uvezivanje staža za oko 240 radnika koji su setekli uslove za penziju. 

 

Oni žele predložiti premijeru FBiH da se firmi odobri jedna kreditna linija od oko 16 miliona KM za ove svrhe, a taj novac bi bio vraćen kasnije iz stečajne mase „Hidrogradnje".

 

(Avaz, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI