VIDEO/ Plinska boca pala i planula

Detalji stravičnog požara na Alipašinom polju: Pokušao da napravi večeru, pa dekom gasio vatru

Hronika 15.11.17, 08:49h

Detalji stravičnog požara na Alipašinom polju: Pokušao da napravi večeru, pa dekom gasio vatru
Scene koje su se mogle vidjeti u ulici Ante Babića bile su haotične. Stanari su iz svojih stanova izlazili u papučama i bez adekvatne odjeće, te su promrzli od stajanja na snijegu promatrali šta se dešava

 

Iako još nema zvaničnih podataka o uzrocima požara, stanari zgrade u ulici Ante Babića na broju 5 u naselju Alipašino Polje pričaju kako je vatra izbila nakon što je njihov komšija sa četvrtog sprata pokušao da na maloj plinskoj boci napravi večeru.

 

Jasmin Halilović, koji stanuje na prvom spratu zgrade, kazao je kako je komšija Rasim, koji živi tri sprata iznad njega pokušao da na maloj plinskoj boci napravi večeru, piše Faktor.ba.

 

- Ta je boca pala i došlo je do zapaljivanja stana. Vidite šta je napravio, veliki problem u cijeloj zgradi. Mnogo komšija se gušilo, pružao sam pomoć koliko sam mogao. Požar se sa četvrtog sprata proširilo dalje. Prvih četvero povrijeđenih je bilo u kritičnom stanju i odvezla ih je Hitna - kazao je Halilović.

 

Dodao je kako je komšija Rasim, navodno, kada je vidio da mu gori u stanu, dekom pokušao ugasiti vatru, te da je i on tom prilikom zadobio opekotine po ruci, nakon čega je izašao iz stana.

 

Scene koje su se mogle vidjeti u ulici Ante Babića bile su haotične. Stanari su iz svojih stanova izlazili u papučama i bez adekvatne odjeće, te su promrzli od stajanja na snijegu promatrali šta se dešava. Veliki broj njih bio je bukvalno crn od dima, te je prilazio kolima Hitne pomoći i medicinarima tražeći pomoć. Među njima je bilo i male djece te beba, ali i starijih osoba.

 

Pričaju za Faktor kako su oni koji žive na višim spratovima, kada su vidjeli da haustorom kulja crni dim, panično počeli bježati i istrčavati iz zgrade. Najstrašnije je, kažu, bilo kada su stakla na stanovima iznad onog zapaljenog počela pucati i lomiti se, najvjerovatnije usljed visoke temperature, te padati po cesti.

 

Policija i vatrogasci su, kako smo se uvjerili na mjestu događaja, profesionalno obavili svoj posao, te sve vrijeme, zajedno sa ljekarima Hitne pomoći, pomagali onima kojima je pomoć bila potrebna. U ovakvim situacijama mogla se vidjeti i solidarnost među stanarima, koji su sa svojim komšijama dijelili jakne i kapute, kako bi se zagrijali.

 

Policija je cijelo područje oko zgrade ogradila žutom trakom, a vatrogasci su na mjestu događaja ostai do jutra radi predostrožnosti i kako bi osigurali da vatra ponovo ne izbije. Tačan uzrok požara bit će poznat narednih dana, nakon što se obave potrebna vještačenja.

 

 

(Faktor.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI