predsjedavajući Predsjedništva BiH

Čović: Neću učestvovati u obilježavanju Dana državnosti, Izetbegović je radio samoinicijativno

Front 14.11.17, 15:46h

Čović: Neću učestvovati u obilježavanju Dana državnosti, Izetbegović je radio samoinicijativno
Govoreći o izmjenama Izbornog zakona BiH, Čović je najavio intenziviranje komunikacije s međunarodnim institucijama kako bi se izbori iduće godine održali nesmetano

 

Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH tokom susreta s novinarima u Sarajevu danas je kazao kako nema nijedne dvojbe da će na Upitnik EK biti odgovoreno do 15. decembra ove godine.

 

Kako kaže, postoje još dva uslova za kandidatski status, a to su usvajanje seta zakona o povećanju akciza i usvojeni budžeti na svim nivoima u BiH.

 

Što se tiče MAP-a, Čović je uvjeren da je, ako se pokaže određena dinamika, MAP izvjestan ako se promjene donose unutar BiH. Podvukao je da BiH niko neće "gledati kroz prste".

 

Ističe da se u BiH političari previše bave unutrašnjim pitanjima.

 

Govoreći  o izmjenama Izbornog zakona BiH, Čović je najavio intenziviranje komunikacije s međunarodnim institucijama kako bi se izbori iduće godine održali nesmetano.

 

Upitan da prokomentariše izjavu Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH vezanu za Kosovo, odgovorio je da mu ne pada na pamet da ulazi u takvu komunikaciju i da komentariše takve stvari.

 

Odgovarajući na pitanje o izjavi Milorada Dodika, predsjednika RS, o platformi sa hrvatskim političkim strankama, koja se odnosi na referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH, Čović je  kazao da nema dovoljno informacija i da će u narednim danima obaviti razgovore s liderima stranaka pa i sa Dodikom, nakon čega će moći govoriti više.

 

Na novinarsko pitanje da  li su tačne tvrdnje da je stavio potpis 1993. godine kojim je odboreno da se 10 zarobljenika sa Heliodroma uključi u prinudan rad, Čović je odgovorio da je svoj posao radio časno i pošteno, a da je predmet u Tužilaštvu BiH stavljen u rad kako bi se on diskreditovao.

 

Na pitanje o zastavi Herceg-Bosne koja je danas stajala iza njegovih leđa, on je kazao da je po definiciji hrvatski član Predsjedništva i da ne vidi ništa sporno u tome što ta zastava stoji uz zastavu BiH. Kako kaže, najviše bi volio da je tu još jedna zastava, odnosno zastava EU.

 

Što se tiče odnosa u FBiH, on je rekao da je istina kako se u tom dijelu BiH ne može donijeti nijedna ozbiljna odluka, ističući kako odnose u koaliciji opterećuju zategnuti odnosi između lidera.

 

Čović je potvrdio da 25. novembra neće učestovati u organizaciji Dana državnosti BiH.

 

„Dvije godine sam učestvovao u organizaciji. Ovaj put neću jer sam na putu u to vrijeme. Predlagao sam da  to bude neki drugi dan ili 19.novembar ili 26. novembar  kada je i radni dan, ali je Bakir Izetbegović samoinicijativno uputio poziv za obilježavanje“, rekao je Čović. 

 

Kazao je kako vjeruje da će presuda „šestorki“ 29.novembra biti blaža, ali da treba nastaviti živjeti, kakva god da ona bude. Kako kaže, činjenica da se 14 godina čeka presuda dovoljno govori o samoj presudi.

 

Tvrdi da će sve učiniti da HNS izađe zajedno na izbore i da se time pošalje poruka svima onima koji imaju namjeru eliminirati Hrvate iz političkog predstavljanja.

 

Čović je prokomentarisao utjecaj Rusije na BiH. Za Rusiju je kazao da moramo biti svjesni političkih odnosa i da BiH s pažnjom treba komunicirati i sa Njemačkom i sa Rusijom i sa SAD-om, ali primarno sa EU. Istakao je kako je za njega euroatlantski put jedini put budućnosti BiH.

 

Što se tiče odnosa sa susjedima, on je kazao da BiH mora imati dobre odnose sa Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom.

 

Najavio je i službenu posjetu članova Predsjedništva BiH Beogradu, na kojoj će biti govora o granici. On se nada da će u narednih 15-ak dana uspjeti usaglasiti sva pitanja i da će članovi Predsjedništva BiH otići u Beograd s jedinstvenim stavom.

 

Čović će sutra održati sastanak sa Fahrudinom Radončićem u Mostaru.

 

(Nezavisne, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI