Daniel Serwer, ekspert za Balkan

Rusi obučavaju ljude u Srbiji, Crnoj Gori i BiH. U kombinaciji s radikalizovanim muslimanima, opasnost je očita...

Front 14.11.17, 09:34h

Rusi obučavaju ljude u Srbiji, Crnoj Gori i BiH. U kombinaciji s radikalizovanim muslimanima, opasnost je očita...
Serwer za "Avaz" kaže da je analizu uradio na zahtjev CFR-a, koji je zabrinut zbog situacije na Balkanu. Ocjenjuje da je stanje u regionu odista zabrinjavajuće, "jer ne bilježite nikakav napredak, posebno ne u odnosu na ono kako je bilo ranije"


Rusi opremaju i obučavaju ljude u Srbiji, Crnoj Gori i BiH pod krinkom brige za njih i potrebe za njihovom zaštitom. Ma koliko mali broj tih ljudi bio, to je veoma opasno. U kombinaciji s malim grupama radikaliziranih muslimana, koji očigledno postoje, opasnost je očita, jer obje grupe mogu uzrokovati velike probleme, upozorava u razgovoru za "Avaz" Daniel Serwer, predavač na Univerzitetu „Johns Hopkins" u Washingtonu i ekspert za Balkan.

 

On je nedavno uradio obimnu analizu stanja u ovom regionu za prestižno Vijeće za vanjske odnose (CFR), utjecajnu nevladinu organizaciju čiji se stav izrazito uvažava kako u oba doma američkog parlamenta tako i u krugovima administracije predsjednika Donalda Trump.


Serwer za "Avaz" kaže da je analizu uradio na zahtjev CFR-a, koji je zabrinut zbog situacije na Balkanu. Ocjenjuje da je stanje u regionu odista zabrinjavajuće, "jer ne bilježite nikakav napredak, posebno ne u odnosu na ono kako je bilo ranije".

 

- Progres zahtijeva stalno kretanje naprijed. A vi stojite u mjestu - ističe Serwer.

 

U svojoj analizi za CFR on je američkoj vlasti ponudio tri opcije: nastaviti s dosadašnjom politikom koja prati ono što EU radi, u saradnji s Rusijom raskomadati region po principu etničkih državica od kojih bi svaka imala pravo da se ujedini s kim hoće ili da Zapad pokrene veliku diplomatsku ofanzivu kako bi se preostali balkanski problemi riješili i region čvrsto usidrio u zapadne institucije.

 

Upitan koja od opcija ima najviše šanse, Serwer odgovara - prva!


- Ona je nekako najizglednija. Predominantna je inercija. SAD imaju veoma mnogo problema širom svijeta i nova administracija ne želi se previše miješati i naprezati na Balkanu. Taj region nije među američkim vitalnim sigurnosnim interesima. No, lično zagovaram treću opciju i izbor specijalnog izaslanika za Balkan. Mislim da opcija komadanja Balkana na etničke državice nema šanse - rekao je, između ostalog, Serwer.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI