mladen ivanić predviđa

Izazovni novembar u BiH: Presuda Mladiću donijet će nove tenzije... Haški sud inače lako osudi Srbe, teško druge...

Front 13.11.17, 13:30h

Izazovni novembar u BiH: Presuda Mladiću donijet će nove tenzije... Haški sud inače lako osudi Srbe, teško druge...
Kada je u pitanju RS i presuda Mladiću, podsjetio je na dosadašnju praksu Haškog suda te ocijenio da će i ta presuda proizvesti dalje tenzije

 

Član Predsjedništva BiH iz RS-a Mladen Ivanić ocijenio je danas da će kraj novembra biti puno izazova za odnose u BiH, jer se 22. novembra očekuje presuda Ratku Mladiću, a šest dana nakon toga i šestorici bivših visokih zvaničnika tzv. Herceg-Bosne.

 

- U BiH postoji jako puno otvorenih pitanja, posebno u odnosu Bošnjaka i Hrvata i presuda Jadranku Prliću i ostalima će, kakva god bude, proizvesti ogromne tenzije i dalje produbljavanje te krize - smatra Ivanić.

 

Kada je u pitanju RS i presuda Mladiću, podsjetio je na dosadašnju praksu Haškog suda te ocijenio da će i ta presuda proizvesti dalje tenzije.

 

- Praksa Haškog suda je takva da s lakoćom osuđuju Srbe, a vrlo teško nekoga drugog. To je praksa koja traje godinama i zbog toga po meni taj sud nije uradio ono što je trebalo da ostavi iza sebe, mirniju političku situaciju - rekao je Ivanić.

 

Dodao je da ostaje da se vidi kakva će biti situacija nakon te presude, koja će, osim tenzija, izazvati, kako je naveo, i puno emocija.

 

Ivanić je danas uime PDP-a, čiji je počasni predsjedink, prisustvao prezentaciji ”Programa obnove RS-a”, kojim je obuhvaćena i oblast boračko-invalidske zaštite, ukazujući, između ostalog, da je inavlidima i vojnim invalidima u FBiH dato besplato korištene autoputeva, dok u RS-u plaćaju putarinu.

 

- Pisao sam institucijama RS da se promijeni zakon, ali na to niko nije reagirao, iako se radi o maloj stvari, kojom bi se ipak pokazalo moralni odnos prema toj kategoriji stanovništva - ukazao je Ivanić.

 

Komentirajući mogući ishod presude Mladiću, predsjednik Boračke organizacije RS-a Milomir Savčić je rekao da su očekivanja jedno, a da je poznata "praksa Haškog suda".

 

Najavio je da će prisustvovati izricanju presude Mladiću, 22.novembra, te napomenuo da ona neće biti konačna.

 

Bivši komandant Vojske RS-a Ratko Mladić optužen je za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, koji je u šest općina imao razmjere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

 

Suđenje Mladiću počelo je u maju 2012., godinu dana nakon što je on krajem maja 2011., poslje 16 godina bjekstva, bio uhapšen u Srbiji i izručen u Haag.

 

Haški tribunal će, 29.novembra, izreći i pravosnažnu presudu šestorici bivših visokih zvaničnika tzv. Herceg-Bosne.

 

Prema presudi, krivi su za kampanju progona Muslimana iz osam općina u zapadnoj Hercegovini i srednjoj Bosni od proljeća 1993. do proljeća 1994. godine, koja je uključivala ubistva, silovanja, deportacije, nečovječno postupanje, protivpravno zatvaranje, nehumana djela, uništavanje i oduzimanje imovine, bezobzirno razaranje naselja i kulturnih i vjerskih objekata, prinudni rad i protivpravno terorisanje civila.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI