FOTO/ popularni bend SNIMIO SPOT ZA NOVU PJESMU

Važno je da nema belaja: Neobično sretan kraj u 'Novoj godini' Zabranjenog pušenja

Kultura 12.11.17, 17:58h

Važno je da nema belaja: Neobično sretan kraj u 'Novoj godini' Zabranjenog pušenja
Kultna grupa “Zabranjeno pušenje” u petak i subotu snimala je u Sarajevu spot za pjesmu “Nova godina”, kojom najavljuju novi album, radnog naziva “Šok i nevjerica”, ovog velikog benda koji uspijeva da traje više od 35 godina

 

 

Spot za novu pjesmu snimao se na različitim lokacijama Sarajeva, pa su prolaznici ekipu mogli vidjeti na Vratniku, Žutoj tabiji, Baščaršiji, kao i u Galeriji “Boris Smoje”, a premijera se očekuje početkom narednog mjeseca.

 

O pjesmi i spotu nešto više je za DEPO Portal rekao i Sejo Sexon

 

- Naša nova pjesma se zove "Nova godina" (Dok šetam kroz šeher), to je pjesma o napuštenom čovjeku koji ne može da se uklopi u praznično raspoloženje i u opštu euforiju. On doživljava tu večer još uz tu nesreću da ga prati džeparoškinja, ženska, sexy verzija sarajevskih džeparoša, koji su nas proslavili po Evropi. Ona mu malo po malo krade stvari. Prvo mu ukrade novčanik, zatim mobitel i na kraju mu ukrade gitaru. Onda se ustvari cijela priča završava jednim tužnim happy endom, gdje se oni sreću na napuštenoj terasi i shvataju da su samo dvoje usamljenih ljudi u velikom gradu, i tu počinje jedna velika romansa između njih. Nova godina i za njih ima sretan završetak, što je za Zabranjeno pušenje veoma specifična stvar, jer nema belaja, na kraju niko nije poginuo, niko nije izboden. Sve u svemu, ovo je jedna specificna pjesma i za nas, navodi Sejo Sexon.

 

Spot je snimljen u produkciji “Spektroom” studija, a potpisuje je Nikola Blagojević, za režiju je zadužen Saša Peševski, a scenarij je osmislio sam lider benda, Davor Sučić alijas Sejo Sexon. Scenografiju je radila Lea Petrović Numić, kostime Belma Žiško, frizuru “EN studio”, a make-up Naida Đekić.

 

- Ekipa s kojom snimamo spot je jedna dobra ekipa. Mlada je to ekipa, a s njima radimo već neke dvije godine. Radili smo prvo spot na Neretvi za pjesmu "Klasa optimist", onda "Kafana kod Keke", i ovo je treći spot koji radimo s njima i vjerujem da će to biti samo početak jednog velikog prijateljstva, rekao je muzičar o saradnji sa Spektroom-om.

 

y80a7388

 

U spotu se osim velikog broja statista pojavljuju i glumice Nadine Mičić te Bojana Gregorić-Vejzović, čiji kadrovi će se snimati u narednoj sedmici u Zagrebu.

 

- Rad na spotu bio je vrlo zabavan, energija kompletne ekipe bila je ključ za ugodan i produktivan rad. Uzimajući u obzir da je ovo moje prvo iskustvo sa muzičkim spotom mogu reći da nije tako lako kako izgleda. Publika dobije na uvid svega nekoliko minuta, dok iza toga stoje sati i sati mukotrpnog rada. Uz vrhunski tim se i to lakše prebrodi, a ja sam imala priliku da radim baš sa takvim, kaže glumica Nadine Mičić.

 

Tokom snimanja spota, atmosfera je bila na visokom nivou. Iako je ekipa vrijedno radila, smijeh, šale i neke zanimljive priče nisu izostale. Naravno, kako se spot snimao i na otvorenim i pristupačnim mjestima Sarajeva, bilo je i fanova koji su htjeli u svoju arhivu uspomena ubaciti i fotografiju sa Zabranjenim pušenjem, ali za fotografisanje su morali ispunjavati jedan uslov - da navijaju za Željezničar, šaljivo je dobacio Sejo, pa su fanovi pjevali stihove čuvene pjesme "Čuva Bog Želju svog".

 

Na pitanje zašto su baš izabrali Sarajevo kao lokaciju za snimanje spota, Sejo kroz smijeh odgovara :

 

- Zato što se pjesma zove "Dok šetam kroz šeher", pa ne znam kako bih to snimio u Helsinkiju, mada možda vrijedi pokušati.

 

"Zabranjeno pušenje" je jedna od najpopularnijih punk - rock grupa iz Bosne i Hercegovine. Grupa je nastala 1980. godine u Sarajevu kao klasičan "garage" bend sastavljen od srednjoškolaca koji su zajedno išli u sarajevsku II. gimnaziju i dijelili istu ulicu. Njihova lirika i muzika su na najrealniji način prikazivali život u Sarajevu tokom osamdesetih godina. Grupa je bila proizvod pokreta Novi primitivizam, jedinstvenog bosanskog i sarajevskog umjetničkog smjera. Oni su jedan od rijetkih predratnh bendova koji je preživo tranzciju i uspio i u proteklih 20 godina da stvara nove hitove i širi publiku.

 

Za vjerovati je da će im to uspjeti i sa novom pjesmom i albumom koji upravo spremaju.

 

(DEPO PORTAL/Medina Spahić/ FOTO: Zlatan Menković/Spektroom)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI