NIJEDNA ŽENA NE TREBA ODUSTATI

Goca Tržan otvoreno: Moja borba za drugo dijete... Imam 43 godine i nemam vremena još mnogo...

ŽENA iN 11.11.17, 18:49h

Goca Tržan otvoreno: Moja borba za drugo dijete...  Imam 43 godine i nemam vremena još mnogo...
U intervjuu za magazin Azra popularna pjevačica otkrila je detalje svoje odluke i borbe da po drugi put postane majka, te kako se i zašto odlučila za vantjelesnu oplodnju...

 

U srbijanskim medijima se nedavno pojavila informacija da se popularna pjevačica Goca Tržan, u želji da ponovo postane majka, podvrgnula vantjelesnoj oplodnji. Informacija je samo djelimično tačna, jer Goca još nije stigla do vantjelesne oplodnje, ali jeste ušla u proceduru kontrola, spremanja i svega što prethodi ovom zahvatu. 

 

U intervjuu za magazin Azra otkrila je detalje svoje odluke i borbe da po drugi put postane majka, te kako se i zašto odlučila za vantjelesnu oplodnju...

 

– O uzrocima i našim zdravstvenim problemima ne bih govorila, ali ću Vam reći da imam 43 godine i da nemam vremena još mnogo da čekam da se to desi prirodnim putem i mislim da sve žene koje imaju aktivne pokušaje sa svojim partnerima da ostanu u drugom stanju, a to se ne dešava godinama, trebaju što prije da urade vantjelesnu oplodnju.


Živimo u zatvorenoj sredini u kojoj se još ne govori otvoreno o nemogućnosti začeća prirodnim putem. Žene koje su se našle u sličnoj situaciji zbog toga često pate i kriju i na neki način osjećaju krivnju. koliko je bitno javno govoriti o ovom načinu začeća?

 

– To je upravo jedini razlog zašto govorim o ovoj temi javno. Želim da pomognem ženama da shvate da to nije nikakva sramota i da ne mora uvijek biti problem u njima. Mislim da je izuzetno važno da se žene na vrijeme podvrgnu kontrolama jer će godine pobjeći nevjerovatnom brzinom u čekanju da dijete dobijete prirodnim putem. Ja idem, jer mi već šest godina ne možemo prirodnim putem dobiti dijete, prema tome najlogičnija stvar je pošto to jako i strasno želimo, da odem na vantjelesnu oplodnju i ja mislim da će to vrlo brzo da se desi.


 Kako ste se osjećali kada ste saznali da prirodnim putem ne možete dobiti dijete?

 

– To nikada nije lako saznati, ali ako postoji način da se to prebrodi, uvijek ću izabrati način da ne žalim i da se ne sažalijevam i ne stresiram, a da dođem do nečega. Ima mnogo žena koje se upuste u strašan bol i jad, i onda se u njemu užive umjesto da se raduju mogućnosti da postanu majke. Svojevremeno mi je jedna moja prijateljica, koja je ginekolog, rekla da svaka žena koja fizički ima matericu može da rodi, prema tome nema odustajanja.


Kada ste se odlučili za vantjelesnu oplodnju, ko Vam je u tim trenucima bio najveća podrška i zašto je podrška, zapravo, bitna svakoj ženi u ovoj situaciji?


– Najbitnija je podrška okoline, prijatelja, porodice i, naravno, partnera. U tim momentima partneri moraju biti jaki. Mnogo je veća žrtva koju žena u tom trenutku podnosi nego muškarac. Žene su te koje odlaze na izuzetno agresivne hormonske terapije, pregledi su neprijatni, i od njih se uvijek očekuje hoće li biti ili ne. One su te koje iščekuju svaki ciklus, pa kada se desi ciklus, onda su nesretne i u svemu tome mislim da je važno da muškarci stanu uz svoju suprugu, partnerku i da budu tu kao moralna i svaka druga podrška.

 

Znam da je to teško, jer sam u svojoj okolini imala par koji također prirodnim putem nije mogao dobiti dijete i ona je probala već tri, četiri puta vantjelesnu oplodnju i ništa se nije desilo. On je bio u fazonu: „Ne mogu više. Neću više da ide, da pokušava ponovo, ne želim da je gledam nesretnu.” I onda sam mu rekla: „ Čekaj, šta ti ne možeš? Pa ona je ta koja toliki teret nosi, ti trebaš samo da budeš čvrst i jak muškarac do kraja i da joj pomogneš da što lakše prebrodi situaciju, a ne da ti odustaješ, jer je njoj mnogo teže nego tebi!”. Muškarac mora biti stabilan i pun razumijevanja za svoju partnerku da bi one to podnijele.

 

Kompletan intervju čitajte OVDJE.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI