Počelo suđenje u Njemačkoj

Prije deset godina branio za Željezničar, a sad se brani od optužbi za terorizam!

Hronika 09.11.17, 20:26h

Prije deset godina branio za Željezničar, a sad se brani od optužbi za terorizam!
Kajgana je osumnjičen uz još dvojicu muškaraca, Tuzlaka Izudina J. i Kosovara Mehdija D. Tereti ih se da su teroriste podržavali od 2013. godine

 

Nekadašnjem golmanu sarajevskog Željezničara Emilu Kajgani (30) u četvrtak je na sudu u Münchenu započelo suđenje zbog podrške terorističkoj organizaciji ISIL.

 

Kajgana je osumnjičen uz još dvojicu muškaraca, Tuzlaka Izudina J. i Kosovara Mehdija D. Tereti ih se da su teroriste podržavali od 2013. godine.

 

Bivši golman Emil Kajgana rođen je u Foči u istočnoj Bosni, a za Željezničar je igrao na početku karijere, 2007. godine, a potom je bez odštete preselio u Njemačku, gdje je nastupao za niželigaške klubove. Karijeru je završio u ljeto prošle godine.

 

Izudin J., koji je studirao na katarskom sveučilištu Az-Azhar, navodno je prikupljao novac u džamijama i potom taj novac prosljeđivao terorističkim skupinama. Osim toga, pomagao je u dostavi vozila za potrebe skupine Sirijski vojnici, piše Oslobođenje.

 

Upravo je Izudin J., prema navodima tužitelja, nagovorio Kajganu i Mehdija D. da mu se pridruže jer je jako elokventan. Oni su mu potom pomagali u pribavljanju sredstava za pomaganje ISIL-u.

 

Kajgana i Mehdi branit će se sa slobode, a dokaže li se da su krivi, svoj trojici prijeti dugogodišnja zatvorska kazna.

 

(Oslobođenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI