ODLUKE FONDACIJE ZA KINEMATOGRAFIJU ZA 2017.

Podržani novi filmovi Ahmeda Imamovića, Kristijana Milića, Emira Kapetanovića i drugih autora iz BiH i regije

Kultura 08.11.17, 18:38h

 Podržani novi filmovi Ahmeda Imamovića, Kristijana Milića, Emira Kapetanovića i drugih autora iz BiH i regije
Osim bh. autora podržana i četri projekta iz regije – filmovi Vinka Brešana, Ivone Juke, Miroslava Terzića i Mete Jovanovskog. Ukupno podjeljeno 1.274.000 KM, što je daleko najmanji iznos za podršku kinematografiji u regiji

 

Fondacija za kinematografiju Sarajevo je 7. novembra donijela Odluku o raspodjeli sredstava za 2017. godinu. Stručni žiri odabran po Javnom pozivu Fondacije za kinematografiju radio je u sastavu: Miro Barnjak (predsjednik žirija), Sarina Bakić, Nebojša Bosnić, Anila Gajević i Vedran Fajković.


Podrške za dugometražne igrane filmove dobili su afirmirani reditelji Ahmed Imamović „Il Ombre“ (Comprex Sarajevo), u iznosu od 215.000 KM i Kristijan Milić „Božiji gnjev“ (Oktavijan Mostar, scenarij: Josip Mlakić) u iznosu od 440.000 KM, dok je u kategoriji debitanskog igranog filma prošao projekat mladog sarajevskog reditelja Emira Kapetanovića „Djed Mraz u BiH“ (DEPO Sarajevo, scenarij: Vahid Duraković) u iznosu od 200.000 KM, te dokumentarni filmovi Bojana Filipovića „Dobrinjska bolnica“ i „Ovamo daleko“ Avde Huseinovića.


U kategoriji dugometražnih manjinskih koprodukcija prošli su novi filmovi „Država?“ Vinka Brešana  i „Moj privatni zločinac“ Ivone Juka (Hrvatska), „Šavovi“ Miroslava Terzića (Srbija) i „Strah i ljubav“ Mete Jovanovskog (Makedonija).


Odlukom Fondacije podržan je i niz drugih kratkih, dokumentarnih i studentski filmova u ukupnom iznosu od 1.274.000 KM, što je daleko najmanji budžet za podršku kinematografiji u čitavoj regiji.

 

(DEPO Portal/ak)

BLIN
KOMENTARI