iznenađenje za najluđu noć u sarajevu

Gradonačelnik Skaka pun vijesti: Koliko će koštati vožnja Trebevićkom žičarom, koliki su honorari za doček Nove...

Hronika 07.11.17, 10:38h

Gradonačelnik Skaka pun vijesti: Koliko će koštati vožnja Trebevićkom žičarom, koliki su honorari za doček Nove...
Za N1 je istakao kako žičara budi posebnu emociju kod građana Sarajeva, ali da sve manje eksponiraju tu priču u zadnje vrijeme jer, kako je kazao, smatra da su umorili građane pričom da će biti

 

Gost teme jutra Novog dana bio je Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva, s kojim smo razgovarali o izgradnji trebevićke žičare, proslavi Nove godine i obnovi Olimpijskog muzeja.

 

Za N1 je istakao kako žičara budi posebnu emociju kod građana Sarajeva, ali da sve manje eksponiraju tu priču u zadnje vrijeme jer, kako je kazao, smatra da su umorili građane pričom da će biti.

 

"Uprkos manjoj medijskoj eksponiranosti, mi danonoćno radimo na izgradnji i efekti toga su prisutni na terenu te se osjete ali smo se medijski povukli. Trebevićka žičara je projekat koji je na svojim tračnicama i građani taj projekat željno iščekuju i jedan je od najpozitivnijih projekata", naveo je gradonačelnik Sarajeva u Novom danu.

 

Trebevićka žičara imat će 33 moderne kabine sa 10 mjesta. Za sat vremena iz grada do Trebevića moći će prevesti i do 1.200 putnika, a umjesto nekadašnjih 12, novom žičarom će se na Trebević stizati za sedam minuta i 15 sekundi. Gondole će, kada budu puštene u pogon, biti olimpijskih boja - zelena, crvena, plava, crna i žuta, a o tome koliko će koštati vožnja je rekao: "Tačnu cijenu vožnje nismo precizirali, ali ćemo se voditi time da bude pristupačna građanima grada Sarajeva. Mi želimo da vratimo taj simbolični projekat gradu i druga stvar je da je to ozbiljni turistički potencijal. Važno je reći da ćemo cijenu prilagoditi standardu građana Sarajeva kako bi svi koji žele mogli se voziti. Ako uporedimo naprimjer dubrovačku žičaru, cijena povratne karte košta 15 eura, što je preskupo za nas, to jeste ako uzmemo u obzir prosječnu sarajevsku porodicu od četiri člana".

 

"Sigurno je da cijena neće biti veća od iznosa od 10 maraka, a u ovom trenutku razmišljamo da bude 5, mada je 2,5 eura premali iznos da bi turisti plaćali", dodao je.

 

Istakao je i kako je prošle godine trebevićka žičara bila mrtav projekat zbog, kako je kazao, političkog problema, ali da sada taj projekat  ide pravim putem. Naglasio je i kako je o datumu otvaranja uvijek nezahvalno govoriti, ali da je moguće govoriti o 6. aprilu 2018. godine, ukoliko vremenski uslovi to budu dozvolili.

 

Sa Skakom smo razgovarali i o dočeku Nove godine, te je najavio pres-konferenciju za četvrtak koja će biti održana u vezi ove proslave.

 

"Mi smo se odlučili da krenemo u kreiranje velikih događaja, a Sarajevo u svijetu ima ljudi koji su postigli svjetsku slavu i koji znaju praviti dobru atmosferu i jedan od njih je i Dino Merlin. Mi smo u tih pet dana prošle godine ostvarili 80.000 noćenja, što znači da smo dobar potez napravili. Što se tiče ovogodišnje proslave, u augustu smo napravili preliminarne dogovore, a danas završavamo neke stvari oko potpisivanja. U četvrtak će biti pres-konferencija u Vijećnici gdje ćemo predstaviti detaljan program za doček Nove godine. Ove godine će nezaboravna zabava umjesto jednog dana trajati tri. Lokacija još nije potvrđena, jer je biramo poštujući da ne gušimo saobraćaj. Jedna od ozbiljnih lokacija je i Vječna vatra", kazao je.

 

U honoraru za Novi dan je rekao: "O tome razgovaraju timovi unutar Gradske uprave i menadžera izvođača, ali grad Sarajevo nije nikad izdvojio više od 100.000 maraka. Ove godine moram pohvaliti Vladu KS koja je opet izdvojila 150.000 maraka i honorar se uvijek kreće između 150 i 300.000 maraka. U svakom slučaju, količina novca diktira količinu zabave. Ove godine će taj honorar biti za tri dana. Mi smo prošle godine imali najbolje organizovanu Novu godinu uprskos raznim pisanjima i tako će biti i ove godine, odnosno bit će najbolja proslava".

 

Govorio je i o saradnji između Beograda i Sarajeva te istakao: "Baletom Omer i Merima u aprilu u Beogradu će to biti prva zvanična posjeta grada Sarajeva gradu Beogradu. Sarajevo će ove sedmice potpisati pet sporazuma o saradnji između dva grada - sporazum o filharmonijama, narodnom pozorištu, EYOF-u, sporazum iz oblasti turizma i potpisaćemo sporazum o dvije privredne komore između Sarajeva i Beograda".

 

O obnovi Olimpijskog muzeja je rekao kako je to jedna od najljepših građevina u Sarajevu, da ima prelijep ambijent i da je to simbolički nešto što treba Sarajevu.

 

"Obnovom Olimpijskog muzeja sigurno ćemo vratiti sjaj Sarajevu. Mi smo 70 posto novca pronašli, a napravićemo i dane otvorernih vrata gdje ćemo pozvati sve građane Sarajeva koje imaju predmete vezane za Olimpijadu da doniraju", naveo je za N1.

 

Istakao je i da se ne daje previše pažnje EYOF-u, ali da se vrijedno i profesionalno radi na tome i da je to projekat koji je na svom putu te da vjeruje da će to biti najbolje organizovane olimpijske igre, kao što su bile i 1984. godine.

 

U Novom danu gradonačelnik Sarajeva je rekao i kako je saobraćaj u mirovanju jedan od gorućih pitanja glavnog grada BiH, ali da razvijaju projekt za pet podzemnih garaža, kao i da će Radićevu ulicu pretvoriti u pješačku zonu, što bi, kako je istakao, stvorilo lijep ambijent u Sarajevu.

 

Skaka je rekao i kako će u Tuzli biti organizovan sastanak gdje će se razgovarati o narednim projektima, te da je zainteresovan da ponude gradonačelniku Tuzle da urade rekonstrukciju obilježja u Tuzli koje je nedavno oskrnavljeno.

 

"Sav život se odvija u lokalnim zajednicama i saradnja gradonačelnika je jako važna", rekao je.

 

Upitali smo ga i o posjeti Vatikanu i susretu sa papom Franjom te nam je kazao: "Papa je poglavar rimokatoličke crkve koji je i na čelu države Vatikan, a Vatikan je među prvim državama koja je priznala BiH. Poglavar rimokatoličke crkve je boravio tri puta u BiH od njene neovisnosti, što je jasan signal da imamo podršku od Vatikana. Mi smo boravili u Vatikanu, susreli se s papom koji nam je prenio poruke koje već znamo, a to je multikulturalno Sarajevo, i da očuvamo taj kurs. Kad papa Franjo to zna, onda je to velika stvar".

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI