DOBITNICA ZNAČAJNIH PRIZNANJA

Dokumentarni film banjalučke rediteljke Anje Kavić: Portugalski običaji inspiracija za „Fe“

Mediji 06.11.17, 15:13h

Dokumentarni film banjalučke rediteljke Anje Kavić: Portugalski običaji inspiracija za „Fe“
Režijom se, ističe ona, nije lako baviti ne samo u BiH, već i u ostalom delu svijeta

Banjalučka rediteljka Anja Kavić u Lisabonu je snimila kratki dokumentarni film, radnog naziva „Fe“ (Vjerovanje) koji će uskoro moći da pogleda i festivalska publika.


Sa ovim ostvarenjem magistrirala je u Lisabonu, a film je, prema njenim riječima, sada u fazi dorade.


- Nedavno sam se vratila sa master studija iz Portugala. Svaki semestar se slušao u drugom gradu: Lisabon, Budimpešta i Brisel. Izabrala sam Lisabon kao grad u kome ću slušati posljednji semestar i snimiti svoj magistarski film. Tako je nastao „Fe“. Takođe, tu je još jedan kratki igrani film koji sam snimila tokom master studija, a koji sam već počela da šaljem na festivale i čekam odgovore – priča Kavićeva.


Ideju za „Fe“ dobila je, kaže, u Portugalu, još u prvom semestru.


- Film prikazuje jedan vjerski običaj, ali iz potpuno drugog ugla, koji se ni u jednom trenutku ne dotiče religije. Portugalci su jedan od najreligioznijih naroda u Evropi, tako da su me fascinirali mnogim neobičnim običajima. Ovaj koji prikazujem u svom filmu naziva se „ex voto da cera“, i govori o ritualu gde vijernici donose darove u vidu ljudskih dijelova tijela napravljenih od voska. U svom filmu pokušala sam prikazati životni ciklus tih figura. Pomalo apstraktan i mističan, ali i morbidan, ovaj vjerski običaj me privukao da snimim film. Tako da sam tu mističnu atmosferu ugradila u svoj film – objašnjava Kavićeva.


„Fe“ je, prema njenim riječima, sniman na nekoliko lokacija u Portugalu.


- Film sam režirala sama, a koleginica sa klase, Venis Atienza, bila je snimateljka. Venis je sa Filipina i ovo je već drugi film koji radimo zajedno. „Fe“ je rađen u sklopu master studija koje sam pohađala tako da sam imala finansijsku podršku sa te strane, a što se tiče tehničke strane tu su mi pomogle kolege sa klase kao i drugi studenti sa Univerziteta „Lusofona“ u Lisabonu, gde sam pohađala posljednji semestar master programa, ali i ostale kolege iz filmske industrije koje su se u tom trenutku nalazile u Portugalu. „Fe“ je već montiran i prikazan u sklopu moje odbrane magistarskog rada. Međutim, odlučila sam da uradim neke korekcije i očekujem da će do kraja godine biti gotov – rekla je Kavićeva.


Banjalučka rediteljka dobitnica je značajnih priznanja za kratke filmove „Neko od nas“ i „Neke djevojke su veće od drugih“, na festivalima u Velikoj Britaniji, Beogradu, Novom Sadu, Rijeci, Sisku, Sarajevu, Tuzli, Jahorini, kao i nagrade Grada Banjaluka za rad u oblasti kulture i umjetnosti.


- Nagrade i priznanja koja sam do sada dobila imaju pozitivan uticaj na mene i moj rad. Osim lične satisfakcije, one su dodatna motivacija da se bavim onim za šta sam se školovala i što predstavlja moj životni poziv. Sjajno je vidjeti da kolege iz filmske industrije sa svih strana svijeta poštuju moj rad i odaju mu priznanje na taj način što mojim filmovima daju priliku da budu prikazani na raznim festivalima, a ponekad i da budu nagrađeni priznanjima i nagradama. Svaka od njih donijela mi je mnogo dobrih prilika, upoznavanje sa drugim umjetnicima, ali i mogućnost za putovanja i druženja, kao i nadgradnju znanja o filmskoj industriji – ističe Kavićeva.


Režijom se, ističe ona, nije lako baviti ne samo u BiH, već i u ostalom delu svijeta.


- Morate biti uporni, spremni na kompromise, ali i mnogo odricanja. Iskreno, kao studentu, lakše mi je bilo dok sam bila u inostranstvu. Imala sam stipendiju uz koju sam mogla da odlazim, ali i prijavljujem svoje filmove na malo jače festivale. Takođe, imala sam pristup boljoj opremi. Dok sam bila ovde, uglavnom sam svu tu podršku imala od strane kolega i same AUBL. Još nisam sigurna koliko ovdje želim išta da započinjem, jer vidim kakvo je stanje sa filmskom industrijom. Ipak, ponekad pomislim da se vrijedi boriti kako bi film oživio u Banjaluci i šire. Jedan od velikih pomaka je svakako serija „Meso“ koja me je potpuno oduševila. Svaka čast Saši Hajdukoviću, od koga sam i sama učila „filmski zanat“ – rekla je Kavićeva.


- U narednom periodu želim u potpunosti da se posvetim radu na magistarskom filmu kako bi i on započeo festivalski život. Pišem i neke druge projekte i imam malo vremena za odmor. Posljednje dvije godine bila sam u potpuno drugoj dimenziji tako da mi sada treba vremena da se ponovo prilagodim na Banjaluku – rekla je Anja Kavić.

 

(Blic,BLIN MAGAZIN/ljk)

 

BLIN
KOMENTARI