Detaljan uvid u poslovni imperij

Težak 75 miliona dolara: Na listi 'Rajskih dokumenata' i Vučićev ministar, najbogatiji političar u Srbiji

Hronika 06.11.17, 12:45h

Težak 75 miliona dolara: Na listi 'Rajskih dokumenata' i Vučićev ministar, najbogatiji političar u Srbiji
Projekt Rajski dokumenti otkriva veze više od 120 svjetskih političara s off shore kompanijama

 

U dokumentima koji su procurili iz dvije agencije za offshore usluge s Bermudskih otoka i iz Singapura pojavljuje se ime srbijanskog političara Nenada Popovića, ministra bez portfelja u srbijanskoj vladi, čija se imovina procjenjuje na više od 75 miliona dolara, što ga čini najbogatijim političarem u Srbiji.

 

Prema navodima beogradske Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK), dokumenti koji su procurili u aferi Rajski dokumenti (Paradise papers) pokazuju da poslovi i imovina ministra Popovića vrijede najmanje 75 miliona dolara, a da je njihova tržišna vrijednost veća od 100 miliona.

 

Projekt Rajski dokumenti otkriva veze više od 120 svjetskih političara s off shore kompanijama, a dokumenti, prema saznanjima KRIK-a, pokazuju "detaljan uvid u poslovni imperij i bogatstvo srbijanskog ministra".

 

Nakon što je 2012. godine postao potpredsjednik Narodne skupštine Srbije, Popović je došao na ideju da svoje bogatstvo reorganizira kroz složenu mrežu offshore tvrtki koju bi kontrolirali trust iz Hong Konga i dvije tvrtke s otoka Man. Advokatska kuća "Appleby", koju je Popović želio angažirati, provela je istragu i otkrila "različite kontroverze u vezi s Popovićevim poslovima, posebno onim u Rusiji", navodi KRIK.

 

Ova mreža najavljuje da će više detalja o poslovima ministra Popovića, razotkrivenih u aferi Rajski dokumenti, objaviti u opširnijem tekstu tokom sedmice.

 

Nenad Popović strojarski je inženjer i doktor ekonomskih znanosti, bivši je potpredsjednik i jedan od financijera Demokratske stranke Srbije, koju je vodio nekadašnji srbijanski premijer Vojislav Koštunica. Popović je osnivač Srpske narodne partije, koja je koalicijski partner vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, a u vladi je ministar bez portfelja od juna 2017. godine.

 

Uz Popovićevo ime u Rajskim dokumentima spominje se još nekoliko poslovnih ljudi i tvrtki iz Srbije, među kojima i general Jovan Čeković, dugogodišnji direktor državne tvrtke za trgovinu oružjem Jugoimport SDPR.

 

Dokumenti, nazvani "Rajski dokumenti" (eng. Paradise Papers), procurili su iz advokatske tvrtke Appleby osnovane na Bermudima i tvrtke Asiaciti Trust iz Singapura, a nabavio ih je njemački list Sueddeutsche Zeitung i podijelio s Međunarodnim konzorcijem istraživačkih novinara (ICIJ).

 

(Fena, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

 

 

BLIN
KOMENTARI