u novom zelandu je to sve gotovo za pola dana

Pokrećete biznis u BiH? Otvarate firmu? Procedure, dozvole, čekanje... Doznajte kakav vas 'trnovit' put čeka do cilja!

Biznis Klub 04.11.17, 09:54h

Pokrećete biznis u BiH? Otvarate firmu? Procedure, dozvole, čekanje... Doznajte kakav vas 'trnovit' put čeka do cilja!
U poređenju s ostalim zemljama po knjiženju imovine nalazimo se na 97. mjestu, a na 71. po sposobnosti države da omogući ispunjavanje ugovornih obaveza između poslovnih subjekata

 

BiH se nalazi na 86. mjestu zemalja svijeta po lakoći poslovanja, pokazuje najnovija studija Svjetske banke- pišu Nezavisne

 

Podijeljeno po oblastima, nalazimo se na 175. mjestu po lakoći, odnosno teškoći otvaranja nove firme, a na 166. mjestu po dobijanju potrebnih dozvola. Na 137. mjestu smo po procedurama za plaćanje poreza, a na 122. mjestu po pristupu električnoj energiji.

 

U poređenju s ostalim zemljama po knjiženju imovine nalazimo se na 97. mjestu, a na 71. po sposobnosti države da omogući ispunjavanje ugovornih obaveza između poslovnih subjekata.

 

Najmanje problema, sudeći prema toj studiji, imamo pri prekograničnom poslovanju - u toj oblasti smo na 37. mjestu na svijetu.

 

Prema ovoj studiji, u BiH je potrebno 65 dana da se pokrene biznis, a za to je potrebno proći 12 različitih procedura. Svjetski lider u ovoj oblasti je Novi Zeland u kojem vam za pokretanje biznisa treba pola dana i koji ima samo jednu proceduru koju treba sprovesti. U toj oblasti od nas su bolji Hrvatska, koja se nalazi na 87. mjestu, te Crna Gora na 60. mjestu.

 

U slučaju da želite izvaditi građevinsku dozvolu, u Sarajevu su vam za to potrebna 193 dana i 16 procedura. Poređenja radi, u Južnoj Koreji, koja je najbolja u toj oblasti na svijetu, izdavanje dozvole traje 27 i po dana. S druge, pak, strane, Danska je najbolja po najmanjem broju procedura, pa tako za izdavanje dozvole treba proći ukupno sedam procedura.

 

Za registraciju vaše imovine u BiH vam je potrebno 24 dana i sedam procedura, a šampionima u ovoj oblasti je ukupno potrebno jedna procedura i jedan dan.

 

Ostatak čitajte OVDJE

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI