namirnice koje rade čuda za organizam

Najbolja ishrana za oboljele od raka: Šta jesti stalno, a šta izbjegavati?

Lifestyle 04.11.17, 09:12h

Najbolja ishrana za oboljele od raka: Šta jesti stalno, a šta izbjegavati?
Prije, za vrijeme i nakon terapije koju ćete primiti s obzirom na dijagnozu, trebali biste jesti što zdravije

 

Treba se posavjetovati s liječnikom, ali stručnjaci su složili dijetu koja je univerzalno dobra. Od povrća pacijentima koji imaju rak odgovaraju rajčice, mrkve, grašak, tikve i repa, piše ordinacija.hr.

 

Muškarci s rakom prostate na svom bi meniju bi trebali imati rajčice, točnije pire od rajčica i peršin.

 

Povrće poput brokule, cvjetače i kupusa sadrži kemikalije koji loš estrogen pretvaraju u dobar, pa smanjuju rizik od vraćanja raka. Šparoge i prokulice dobre su jer u sebi sadrže mnogo antioksidansa, a zeleno lisnato povrće trebalo bi biti uključeno u prehranu zbog kalcija i željeza. 

 

Liječnici predlažu i raznoliko voće. Primjerice, puno naranči koje će dati vitamin C. Banane, kivi, breskve, mango, kruške i jagode zbog vitamina i vlakana. Avokado, marelice, smokve, šljive i grožđice za energiju. 

 

Od proteina bolesnici s rakom trebali bi često jesti nemasno meso, ribu, piletinu i puretinu i jaja, a na meniju se trebaju naći i mliječni proizvodi, orašasti plodovi, sušeno voće, te slanutak. 

 

Ne zaboravite na integralne krekere, žitarice, kukuruz i krumpir, a med biste trebali uzimati zbog njegovih antibakterijskih svojstava. 

 

Ako bolujete od raka definitivno biste trebali izbjegavati hranu prženu u dubokom ulju, grilanu, pripremanu na roštilju i pečeno meso, jer proteini životinjskog porijekla na visokim temperaturama stvaraju kancerogene sastojke. Smanjite unos soli, šećera i masti, a izbjegavajte i crveno meso, mesne prerađevine poput slanine, šunke i kobasica te džemove ili kisele krastavce. Razinu unosa alkohola smanjite na minimum. 

 

Liječnici savjetuju da se pacijenti s rakom ne smiju zanositi s uzimanjem vitamina, jer u velikim dozama oni djeluju kao antioksidansi i kao takvi mogu smanjiti utjecaj kemoterapije na tijelo. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI