Svake godine raste broj letjelica

U BiH čak 27 osoba ima avion: Bogati Bosanci i Hercegovci mogu se pohvaliti zavidim privatnim 'kolekcijama'

Biznis Klub 03.11.17, 15:38h

U BiH čak 27 osoba ima avion: Bogati Bosanci i Hercegovci mogu se pohvaliti zavidim privatnim 'kolekcijama'
Modeli aviona koji su u privatnom vlasništvu su različiti. Najviše je aviona Cessna i riječ je o modelima C-172, C 500, a tu su i Officine Rodaro Storch, Aircraft Industries a.s. L13 Blanik, Elan DG 101G

 

Registar civilnog vazduhoplovstva BiH, koji vodi Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA), od ukupno 85 aviona, upisano je 27 aviona koji su registrovani na fizičke osobe, piše Večernji list BiH.

 

Izvod iz Registra nalazi se na web-stranici BHDCA i odranije je dostupan javnosti, a kako su kazali iz Direkcije, visina naknade za upis aviona u Registar definisana je članom 17. odluke o visini naknada za usluge iz nadležnosti BHDCA i ovisi o klasi i težini aviona, piše N1.

 

Broj aviona upisanih u Registar ima blagu tendenciju rasta od jedan do dva aviona godišnje, u prosjeku.

 

Posljednji put je ažuriran 21. avgusta 2017. godine.

 

Prema tom popisu, broj aviona porastao je sa 81 na 85, dok je broj privatnih, koje koriste fizičke osobe, takođe porastao sa 21 na 27.

 

Imena osoba koje su vlasnici aviona ne mogu biti objavljena javno jer Zakon o zaštiti ličnih podataka ime i prezime označava kao lični podatak.

 

Modeli aviona koji su u privatnom vlasništvu su različiti. Najviše je aviona Cessna i riječ je o modelima C-172, C 500, a tu su i Officine Rodaro Storch, Aircraft Industries a.s. L13 Blanik, Elan DG 101G.

 

Cijene ovih vazduhoplova, barem sudeći prema oglasima koji se mogu naći na internetu, kreću se od 100.000 dolara pa sve do nekoliko stotina hiljada dolara.

 

Zanimljivo je kako se u BiH konstantno govori o ekonomskim problemima, a već godinama je u porastu broj osoba koje imaju ove vrste prevoznih sredstava u privatnoj "kolekciji".

 

Za očekivati je kako će taj broj i dalje rasti u budućnosti, posebno ako u državi dođe do poboljšanja gospodarske klime i otvore se mogućnosti za nove saradnje sa stranim gospodarskim subjektima.

 

(Vecernji.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI