NAGRADA VJERNIM ČITAOCIMA

DEPO Portal podijelio gratis karte za predstave u Narodnom pozorištu: Evo ko su sretni dobitnici...

Kultura 03.11.17, 11:52h

DEPO Portal podijelio gratis karte za predstave u Narodnom pozorištu: Evo ko su sretni dobitnici...
DEPO Portal je u saradnji sa NP Sarajevo nagradio svoje vjerne čitaoce sa dva puta po dvije karte za pet predstava koje su na repertoaru ovog pozorišta od 3. do 11. novembra

 

U Narodnom pozorištu Sarajevo u petak, 3.novembra, sa početkom u 19:30 sati, uživjate u kraljici opereta „Kneginja čardaša“ u sjajnoj izvedbi solista i Hora Opere NPS, uz učešće Drame i Baleta NPS i uz prtanju Sarajevske filharmonije, kojom će dirgovati Dario Vučić. Režiju potpisuje Amra Mehić.

 

kneginja-cardasa


U subotu, 4. novembra,  sa početkom u 19:30 sati, bit će izvedena drama  "Sve se nekako preživi,  osim smrti" u režiji Dine Mustafića, a po tekstu Ljubice Ostojić.
Predstava govori o Sarajevu i njegovom ironičnom pogledu na sebe.

 

sve-se-nekako-prezivi

Foto: Sulejman Omerbašić


Glavni protagonist ove predstave je Sarajevo u pozadini jedne sarajevske porodice koja živi svoj život, koja ima svoje gubitke, vijek trajanja, dok jedni dolaze drugi odlaze... Predstava otvara niz političkih, socijalnih i egzistencijalnih problema na univerzalan način.


Podsjećamo da je predstava na nedavano održanom XVI festivalu bh. drame Zenica - Sarajevo 2017. osvojila 6 nagrada.


U predstavi igraju: Ejla Bavčić-Tarakčija, Izudin Bajrović, Kaća Dorić, Aleksandar Seksan, Emina Muftić, Amila Terzimehić, Dina Mušanović i Vedran Đekić, Balet NPS i članovi Hora Opere Narodnog pozorišta Sarajevo.


Ponedjeljak, 6. novembra, donosi nam dramu Harisa Pašovića nastalu u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo i East West Centra „Otkrivanje žene“. Predstava počinje u 19:30 sati.

 

otkrivanje-zene2

 
„Otkrivanje žene" je dramski tekst Harisa Pašovića, suvremenog pisca i redatelja koji na neuobičajen i sistematičan način primjećuje i analizira pojave u našem društvu. Sam dramski tekst je nastajao u toku procesa postavljanja predstave. „Otkrivanje žene“ razmatra egistenciju žene na Balkanu kroz vijekove.


Ovo je bitan komad ne samo za nas Balkance i Balkanke, nego i za sve žene svijeta. Danas postoji veliki broj žena koje vode države ili rade druge poslove koji su do sada smatrani muškim; postale se naučnice, sportašice, pilotkinje,... Žene su od statusa nižih bića postale emancipovane i izborile se za svoja prava.


U srijedu, 8. novembra, u 19:30 sati, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo doajeni bh. glumišta Josip Pejaković, Zijah Sokolović, Vesna Mašić... za Vas će izvesti višestruko nagrađivanu predstavu po tekstu Gorana Stefanovskog, u režiji vrsnog Dine Mustafića, „Divlje Meso“.

 

divlje-meso-2


U subotu, 11. novembra, u 19:30 sati, na sceni NPS solisti i Hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo izvest će W. A. Mozartovu operu “Don Giovanni” u režiji Aleksandra Nikolića.


Don Giovanni se naširoko smatra jednim od najvećih muzičkih djela ikad skladanim, i od opera zasnovanih na legendi o Don Juanu, Don Giovanni se smatra bez premca. Da Ponteov libreto je, poput mnogih iz tog vremena, opisan kao dramma giocoso: "giocoso" značeći razigran, komičan, i "dramma" označavajući operni tekst (kratica od "dramma per musica"). Mozart ga je u svoj katalog unio kao "opera buffa".

 

don-giovanni

 

DEPO Portal je u saradnji sa NP Sarajevo nagradio svoje vjerne čitaoce sa dva puta po dvije karte za pet predstava koje su na repertoaru ovog pozorišta od 3. do 11. novembra. Dobitnici karata su:
Kneginja čardaša: Vera Jakić, Lamija Čengić
Sve se nekako preživi, osim smrti: Jasmina Dervišević, Azra Bičević
 
Divlje meso: Hedija Čustović, Hankija Škorić
Otkrivanje žene: Amela Mujčinović, Admira Pijadžer
Don Giovanni: Edita Kadrić, Damir Stojanovski 

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI