Zvaničnik SAD-a poslao nedvosmislenu poruku

Vučić: Hoyt Yee mi je rekao da ne diramo u Kosovo, inače ćemo se suočiti sa posljedicama!

Hronika 31.10.17, 14:08h

Vučić: Hoyt Yee mi je rekao da ne diramo u Kosovo, inače ćemo se suočiti sa posljedicama!
Nije bilo nepristojnih riječi, ali glavne teme bile su Kosovo i Rusija. Amerika podržava nezavisnu republiku Kosovo

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na televiziji Pink da njegov razgovor sa zvaničnikom SAD Brianom Hoyt Yee “nije bio lak“.

 

Kako kaže, zvaničnici SAD su došli da “ispunjavaju svoje interese, ne naše“.

 

“Nije bilo nepristojnih riječi, ali glavne teme bile su Kosovo i Rusija. Amerika podržava nezavisnu republiku Kosovo. Rekao mi je ’ne možete da dirate u teritorijalni integritet Kosova’. Odgovorio sam a vi ste mogli da dirate u teritorijalni integritet Srbije prije devet godina. To sam mu u lice rekao’“, rekao je Vučić.

 

Na pitanje kako je Hojt Ji reagovao na to, Vučić je rekao:

 

“Hladnokrvno, on je profesionalac. Stavio mi je do znanja šta misli, rekao je super što si ti to rekao, prenio sam ti šta je poruka Amerike, ti to poštuj ili ne, znaš kakve su posljedice“.

 

Visoki zvaničnik State Departmenta Hoyt Yee izjavio je u Beogradu da zemlje koje žele članstvo u EU moraju jasno to da pokažu.

 

"Zemlje koje žele da uđu u EU moraju jasno da pokažu tu odluku. Ne možete sjediti na dvije stolice, naročito ako su tako daleko", rekao je Yee na 17. Srpskom ekonomskom samitu u beogradskom hotelu Metropol.

 

Na riječi Hoyta oštro je reagovao ministar odbrane Aleksandar Vulin, rekavši da je to svakako do sada najteži javni i vrlo nediplomatski pritisak na Srbiju i njeno pravo da samostalno odlučuje. Vulin je naveo da ne zna kakav će biti stav državnog vrha povodom istupa Hoyta, ali da on lično smatra da to nije izjava prijatelja, niti čovjeka koji poštuje Srbiju.

 

(Nezavisne, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI