za sretno djetinjstvo

Osam znakova koji pokazuju da odlično odgajate dijete

Lifestyle 30.10.17, 20:52h

Osam znakova koji pokazuju da odlično odgajate dijete
Naravno, da je zadatak roditelja da postavlja zdrave granice i da je riječ "ne" vaša svakodnevica, ali biti dobar roditelj znači i izložiti djecu svom bogatstvu života dopuštajući im da sudjeluju u različitim procesima

 

Svaki roditelj želi da njegova djeca budu sretna i iskuse što manje tuge, frustracija i prepreka i da postanu sretni i uspješni ljudi. Pročitajte listu zanimljivih znakova koji će vam pokazati da ste na dobrom putu.

 

Imate jedan od onih dana kada vam se čini da vas prljavština napada iz svih dijelova stana; hrpe knjiga, časopisa i igračaka nalaze se posvuda, kuhate večeru i slušate kako se djeca žale da im je strašno dosadno. Ali i u potpuno kaotičnim danima ne smijete zaboraviti da ste dobar roditelj, piše klokanica.hr.

 

Naravno, da je zadatak roditelja da postavlja zdrave granice i da je riječ "ne" vaša svakodnevica, ali biti dobar roditelj znači i izložiti djecu svom bogatstvu života dopuštajući im da sudjeluju u različitim procesima.

 

1. Dopuštate im da se zaprljaju

 

Blato, boja ili hrana - ako se vaša djeca nađu prekrivena nekom od ovih stvari, bravo mama! Cipele će se osušiti, blato i prljavština oprati, ali ono što neće nestati su divne stvari koje će proizaći iz toga. Svaki put kad dopustite vašem djetetu da istražuje dvorište, kopa po zemlji i proučava biljke, njegov imunološki sustav se jača. Znanstvena istraživanja čak pokazuju da smo i veseliji kada se zaprljamo. Također, neuredna iskustva razvijaju naša osjetila - zato djeca kada odu u park vole isprobati pijesak i rado guraju bose noge u blato. Jer se osjećaju odlično!

 

2. Čitate im omiljenu knjigu opet i opet

 

Kada roditelj čuje riječi "A sada opet čitaj ispočetka!", sa uzdahom koje dijete ne čuje okrene prvu stranu i krene čitati omiljenu priču prije spavanja. Opet. I opet. Čitanje omogućava vašem djetetu da razvija mozak, ali i maštu. Zajednički doživljaj koji će pomoći vašem djetetu da razvije jezične vještine, ali će im dati i osjećaj za svijet oko sebe. Zajedničko čitanje će ojačati osjećaj sigurnosti i intimnosti između djece i vas.

 

3. Dopuštate im da uživaju u dosadi

 

Moderno društvo razvilo je neobičan strah od dosade. Ispunjavamo dječje prazne prostore s desetinama igračaka tako da se uvijek zabavljaju s nečim, a opet postoji jaka veza između dosade i kreativnosti. Znanstvenik za dječji razvoj objasnio je da umjesto da se napuni dječji prostor kada im je dosadno, trebamo im razvijati sposobnost za dosadu. Na početku im trebamo pokazati da je dosada ugodna, pokažite im to primjerom. Na kraju, dosada će pokrenuti mališane i potaknuti ih da razvijaju vlastitu kreativnost i da nauče sami kako ispuniti vrijeme.

 

4. Podržavate kreativnu igru (barem većinu vremena)

 

Većina roditelja je doživjela da dijete želi napraviti nešto kreativno baš deset minuta prije nego što je vrijeme za odlazak u krevet, a u takvoj situaciji vjerojatno nećete odobriti takvu igru. Ali većinu vremena, pustite dijete da uživa u kreativnom vremenu i svemu što ide s tim - čak iako to znači da ćete morati čistiti ljepilo i boje. Ne samo da ćete vidjeti sreću na licu svog djeteta nakon što nešto stvori svojim rukama i maštom, nego ćete i potaknuti njegovo razvoj i sposobnost izražavanja u isto vrijeme.

 

5. Odijevaju vas u lude i šarene kombinacije

 

Ako dopustite da vas četverogodišnjak obuče u smiješnu i ludu kombinaciju u kojoj ćete postati gusar ili kraljica (a nije vrijeme maškara) uživat ćete u smijehu i veselju. Kao dio te kreativne igre pomoći ćete im da razvijaju emocionalnu inteligenciju, shvaćaju sebe i stvaraju samopouzdanje za stvarni svijet. Kada vaše malo dijete uzme drvenu žlicu i pretvori je u žabu, on eksperimentira s kontrolorom i neograničen mogućnostima. U dječjem imaginarnom svijetu dijete može biti što god želi, a možete i vi.

 

6. Učite ih vještine koje će koristiti u stvarnom svijetu

 

Djeca često vole proučavati što odrasli rade i sudjelovati u svakodnevnim obvezama. Često su čak više zainteresirana za takve radnje nego za igračke. Zajedničko kuhanje može pomoći djeci da eksperimentira s vještinama za odrasle, a roditelji ih tako lagano mogu nadzirati. Takvo učenje i druženje sigurno zaslužuje svaki nered koji će nastati jer nećete se ni okrenuti a već će vam vaše dijete pripremati večeru.

 

7. Spuštate se i igrate na njihovoj razini

 

Spuštate na razinu vašeg djeteta, grlite h, škakljate i igrate različite igre na podu. Osim što je odlično za potrošnju energije, izgradnju bliskog odnosa, pokazujete djetetu kako se može zaštiti; dobro je i za testiranje njihovih fizičkih granica. I nije to samo "tatina igra" i mama može sudjelovati u svim tim igrama.

 

8. Pokazujete im kako se izložiti riziku i donositi odluke

 

Dok se mnoge mame instinktivno brinu o tome hoće li njihovo dijete pasti i ozlijediti se, dopuštanje djeci da riskiraju pomoći će im da izrastu u samopouzdanu osobu. Penjanje na drveće i stijene, lutanje po potocima, skakanje u more i općenito puno skakanja pomoći će djeci da razvijaju mozak. Preuzimanje rizika pomaže djeci da nauče rješavati probleme, testiraju svoje psihičke i fizičke kapacitete, uče što je timski rad, koriste zdrav razum i nauče se donositi odluke te da onda shvaćaju što su posljedice tih odluka. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI