'GOLOTINJA' U EX-YU FILMU

Seka Sablić otvoreno: Tito mi je prostački dobacivao... A kada mi je Šijan rekao da se skinem, nije mi bilo dobro...

Kultura 29.10.17, 15:20h

Seka Sablić otvoreno: Tito mi je prostački dobacivao... A kada mi je Šijan rekao da se skinem, nije mi bilo dobro...
- Šijan me umirivao da nisam potpuno gola, nego samo iznad pojasa. Onda sam ja rekla da ću gledatelje ‘povući’ na oči, da me gledaju u oči, ne u grudi. Na kraju me spasilo što su kadar snimali s druge strane jezera pa se skoro nisam ni vidjela..., ispričala je Seka Sablić

 

Gostujući nedavno u Zagrebu sa predstavom “Tako je (ako vam se tako čini)”, popularna i omiljena ex-jugoslovenska glumica Jelisaveta Seka Sablić dala je intervju za 24sata.hr i iznijela neke bizarne detalje iz svoje dugogodišnje glumačke karijere.


Kao jednu od najvećih bizarnosti svoje karijere ispričala je kako je jednom glumila za Josipa Broza Tita i Jovanku te doživjela neugodnosti:


- Bila sam još student, bilo je to početkom šezdesetih. Bili su u nekoj sobi i mi smo onda, jedan po jedan, dolazili sa svojim tačkama, valjda na metar ispred Tita i Jovanke. Ja sam recitovala, odnosno to je bilo ‘trtiljanje’, neki su pjevali... On me nikad nije impresionirao, nije me bilo strah niti sam imala tremu, jer nije ni moja obitelj bila na njegovoj liniji. Ali nikad neću zaboraviti kako je pušio cigaru i dobacivao mi usred moje tačke, valjda je mislio da tako učestvuje. Bilo mi je to strašno, kasnije mi se to događalo po provincijskim pozorištima. Nije me to toliko čudilo, ali da jedan Tito s onim svojim držanjem tako dobacuje...


Govoreći o snimanju eksplicitnih scena, kojih je u ex-jugoslovenskim filmovima bilo obilato, kaže da nema ništa protiv golotinje na filmu ili u predstavama, ali ako su u funkciji radnje. No, ističe, i da od nje reditelji nisu često tražili da se skida.


Međutim, iskustvo u filmu "Maratonci trče počasni krug" na početku je bilo vrlo traumatično.

 

centar-film-maratonci-trce-pocasni-krug-03


- Ljudima sam valjda bila odbojna za nešto takvo. I onda, kad sam u ‘Maratoncima’ čula reditelja Slobodana Šijana kako bih se trebala skinuti, nije mi bilo dobro. Prvo sam pomislila šta će reći roditelji, znam da bi me mama korila, ionako je imala dosta komentara, pa šta će reći susjedi, prijatelji... Šijan me umirivao da nisam potpuno gola, nego samo iznad pojasa. Onda sam ja rekla da ću gledatelje ‘povući’ na oči, da me gledaju u oči, ne u grudi. Na kraju me spasilo što su kadar snimali s druge strane jezera pa se skoro nisam ni vidjela..., ispričala je Seka Sablić


Dodala je i da je golotinja dobra ako se ne zloupotrebljava, a ne "kao ove budalaštine kakvih danas ima". 

 

- Sve je puno golotinje bez razloga, ljudi kao da ne misle na roditelje, prijatelje, muževe, ljubavnike, djecu... Samo se skidaju. 


O aktuelnim pričama o seksualnom iskorištavanju, prvenstveno glumica, od strane filmskih moćnika, koje ovih dana potresaju Hollywood, popularna glumica kaže: 


- E, to je bilo prije nego što sam počela, za razliku od golotinje koja je došla poslije. Čula sam da je bilo davnih dana, rekla bih kod partizanskih režidera, situacija koje su za svakog normalnog čovjeka gnjusne. To jest rekla-kazala, niko nije želio izlaziti s imenima u javnost, no bilo je puno priča da se neke uloge dobijaju preko kreveta.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


   

BLIN
KOMENTARI