18-godišnjak za svaku pohvalu

Iz Bosanske Krupe do Dječjeg Nobela: Upoznajte sjajnog Armina Marića koji se bori za prava djece

Lifestyle 28.10.17, 19:30h

Iz Bosanske Krupe do Dječjeg Nobela: Upoznajte sjajnog Armina Marića koji se bori za prava djece
Maturanta Opće gimnazije “Bosanska Krupa” u Bosanskoj Krupi za tu je nagradu nominirala Mreža za izgradnju mira u Bosni i Hercegovini

 

Nadam se dobrom rezultatu, ali iznimno sam zadovoljan i nominacijom. Postigao sam stvarno velik uspjeh. Nadam se da ću poslužiti kao primjer i motivacija drugim mladim ljudima, priča nam Armin Marić (18), jedina mlada osoba iz Bosne i Hercegovine ikad nominirana za Međunarodnu dječju mirovnu nagradu, poznatu kao Dječji Nobel.

 

Maturanta Opće gimnazije “Bosanska Krupa” u Bosanskoj Krupi za tu je nagradu nominirala Mreža za izgradnju mira u Bosni i Hercegovini, udruženje koja okuplja više od 100 organizacija. Armin je njihov aktivan član još od 1. razreda srednje škole- prenosi 24sata.hr.

 

Kako kaže, posebno ga je inspiriralo njihovo zalaganje za uključivanjem mladih u svjetske trendove, najviše u obrazovanju, jer upravo obrazovanje smatra najvažnijim. Armin je nominaciju Mreže u konkurenciji za Dječjeg Nobela shvatio vrlo ozbiljno.

 

Predaje odraslima i djeci

 

- Čak nekoliko sedmica pisao sam i usavršavao prijamnicu. Finalna verzija ima 17 stranica teksta na engleskom jeziku. Uz dosadašnje aktivnosti na polju poboljšanja prava djece i mladih, morao sam navesti i buduće planove koji bi pridonijeli tom cilju. Bio je to opširan rad, ali jako sam zadovoljan - priča nam ponosni Armin.

 

Iako je tek zakoračio u punoljetnost, Armin je aktivan na svim društvenim poljima koja se tiču mladih.

 

Primjerice, sudjelovao je u brojnim humanitarnim organizacijama udruženja Asocijacija srednjoškolaca u BiH. - Tri puta sam bio na čelu školskog tima na Europskoj noći istraživača koja se održava u Banjoj Luci. Tamo sam predavao posjetiteljima i djeci, što me posebno veselilo - ističe Armin te dodaje kako je sudjelovao i na međunarodnoj “Brunch olimpijadi”, na kojoj je istraživao o opasnostima ostataka aluminija u mozgu.

 

Uz to, organizirao je i sudjelovao u brojnim projektima organizacije Schüler Helfen Leben, inače udruženja mladih koji djeluju iz Sarajeva i Berlina.

 

Za odmor vremena nema...

 

U aktivnoj borbi za prava djece i mladih, Armin se, kako ističe, najviše zalaže za pravo na obrazovanje. U školi niže uspjehe pa ni ne čudi da redovito pobjeđuje na kantonalnim natjecanjima iz ekologije, kemije, engleskog...

 

U augustu prošle godine postao je Regionalni ekološki ambasador Bosne i Hercegovine te ušao u ekološki pokret Tunza Eco Generation.

 

U konkurenciji od nekoliko hiljada mladih do 24 godine iz cijelog svijeta, Armina su izabrali u grupu s još 32 ambasadora. - Sudjelujući u projektu organizirao sam brojne ekološke radionice o recikliranju, energetskoj štednji i srodnim temama koje su bile namijenjene učenicima moje srednje škole - priča nam Armin.

 

Svojim je tamošnjim radom oduševio i stekao titulu jedinog europskog ekološkog ambasadora tog pokreta. Svestrani Armin se ni u slobodno vrijeme ne odmara. Kako kaže, najčešće ga posvećuje vlastitoj edukaciji. Polaznik je online tečajeva najprestižnijih svjetskih sveučilišta, poput Harvarda i MIT-a, gdje je s 95-postotnom prolaznošću na biološkim naukama dobio certifikat prestižnog sveučilišta.

 

Za Dječjeg Nobela mogu se nominirati mladi iz cijeloga svijeta. Ove ih je godine bilo čak 151. Zbog velike konkurecije, Armin je izuzetno ponosan na svoj uspjeh. Podržavaju ga brojni prijatelji, a kako navodi, neke je uspio motivirati i već kreću njegovim stopama.

 

Na Armina su ponosni i svi članovi njegove porodice- roditelji Anisa i Zlatko, nastavnica bosanskog jezika i književnosti te nastavnik historije i geografije, te stariji brat Edo, apsolvent studija psihologije u Mostaru.

 

- Posebno me ganula rečenica moje mame koja je rekla: ‘Jako sam ponosna na tebe i želim da sve majke svijeta osjete takvu sreću’ - zaključio je Armin.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI