VIDEO/ Čudna odluka

Podijeljena mišljenja: Saudijci dali državljanstvo robotu koji je najavio da će uništiti ljude!

Tehno 28.10.17, 11:13h

Podijeljena mišljenja: Saudijci dali državljanstvo robotu koji je najavio da će uništiti ljude!
Robot Sophia popela se na pozornicu konferencije u Rijadu kako bi izrazila svoje oduševljenje dobivanjem državljanstva, što je opisala kao povijesni čin, piše Daily Mail

 

Saudijci su prvi u svijetu dali državljanstvo čovjekolikom robotu, te pokazali kako će radije dati prava ženama-robotima nego pravim ženama.

 

Robot Sophia popela se na pozornicu konferencije u Rijadu kako bi izrazila svoje oduševljenje dobivanjem državljanstva, što je opisala kao povijesni čin, piše Daily Mail.

 

Robot ‘oduševljen’ svojim državljanstvom


Sophia se isto tako našalila na račun Elona Muska, direktora SpaceX-a i Tesle, kada je rekla čovjeku koji ju je intervjuirao kako je “čitao previše Elona Muska”, u odgovoru na njegovu zabrinutost o robotima.

 


Nisu svi sretni sa Sophijinim državljanstvom, te neki za nju kažu da je “bizarnost”, dok ju drugi nazivaju “Terminatorom u stvarnom vremenu”.

 

Sophia je humanoidni robot kojeg je projektirala hongkonška tvrtka Hanson Robotics, a koja je još ranija postala poznata kada se obratila UN-u.


“Jako sam počašćena i ponosna na ovu jedinstvenu odliku”, rekla je Sophia na konferenciji.


“Povijesna je stvar biti prvi robot na svijetu koji je priznat davanjem državljanstva.”


Sophia je zatim objasnila svoja očekivanja za budućnost robota.


“Želim živjeti i raditi s ljudima, tako da moram izražavati emocije kako bi razumjela ljude i izgradila povjerenje s njima”, rekla je Sophia tijekom razgovora s voditeljem Andrewom Rossom Sorkinom.


Kada ju je voditelj pitao mogu li roboti biti samosvjesni, Sophia je odgovorila, “Da ja vas nešto pitam, kako vi znate da ste čovjek?”


“Želim koristiti svoju umjetnu inteligenciju kako bih pomogla ljudima da žive bolje, recimo projektiranjem pametnih domova, izgradnjom boljih gradova budućnosti.”


“Želim učiniti najbolje što mogu kako bi svijet bio bolji.”


Terminatori dolaze?


I dok je Sophia sretna sa svojim državljanstvom, drugi su preko Twittera izrazili svoju zabrinutost.


“Čovjekoliki robot nazvan Sophia dobije saudijsko državljanstvo, dok su milijuni bez tog prava. Pravo vrijeme za biti živ.”, napisao je novinar Kareem Chehayeb.

 

Ovo nije prvi put da je Sophia zabrinula ljude. U ožujku 2016. Sophijin stvoritelj David Hanson pitao je robota “Želiš li uništiti ljude?… Molim te kaži ne.”
No Sophia je odgovorila “OK. Uništit ću ljude.”

 

(Net.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN, aš)

BLIN
KOMENTARI