PANIKA U SARAJEVU, GRAĐANI NA RUBU STRPLJENJA

Tri sarajevska naselja ostala potpuno bez pitke vode: Nakon nove uprave VIK-a, ne dolaze više ni cisterne!

Hronika 27.10.17, 19:15h

Tri sarajevska naselja ostala potpuno bez pitke vode: Nakon nove uprave VIK-a, ne dolaze više ni cisterne!
Na osnovu Dinamičkog plana vodosnabdijevanja za mjesec oktoba, VIK je mještane ovih naselja vodom snabdijevao tri puta sedmično putem cisterni. Međutim, od 23. oktobra, došlo je do iznenadnog prekida snabdijevanja vodom, gdje je više od 100 domaćinstava bez ikakve najave i obrazloženja ostalo bez pitke vode

 

 

Stanovnici novogradskih naselja Zabrđe, Rječica i Briješće, koji se već duži vremenski period snabdijevaju vodom iz cisterni zbog niskog pritiska na gradskoj vodovodnoj mreži, već peti dan nemaju vodu za piće.


Alternativni način vodosnabdijevanja ovih naselja uspostavljen je nakon redukacija vode u koordinaciji preduzeća KJKP Vodovod i kanalizacija i općinske Službe civilne zaštite, koja vodom sanbdijeva i dijelove Dobroševića i Briješća, ali je nakon promjene uprave, ovo preduzeće prestalo da vrši dovoz vode cisternama, koje je trajalo zadnjih nekoliko mjeseci.


Stanovnici su se obraćali za pomoć nadležnom preduzeću i Mjesnoj zajednici, izražavajući nezadovoljstvo zbog prekida u isporuci vode.


Prema riječima predsjednika Savjeta MZ „Zabrđe“ Munira Gakovića, KJKP ViK je na osnovu Dinamičkog plana vodosnabdijevanja za mjesec oktobar mještane ovih naselja vodom snabdijevao tri puta sedmično putem cisterni.


Međutim, od 23. oktobra, došlo je do iznenadnog prekida snabdijevanja vodom, gdje je više od 100 domaćinstava bez ikakve najave i obrazloženja ostalo bez pitke vode.


Kako je iz Press službe Općine Novi Grad Sarajevo saopćeno, Gaković ističe da su građani više puta kontaktirali ViK tražeći navedene informacije, ali nažalost bez uspjeha.


U ovoj mjesnoj zajednici većina domaćinstava ima pet do šest članova, s velikim brojem male djece i starih i iznemoglih osoba, ovom prilikom Savjet MZ „Zabrđe apeluje na KJKP ViK i resorno ministarstvo da hitno uspostave alternativni sistem vodosnabdijevanja, jer su građani na rubu strpljenja".


(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI