Video/ Umro prošle godine, a sad ga sahranjuju

Najskuplja sahrana svih vremena: Pozlaćena lomača, skulpture životinja, božanstava i mitskih stvorenja...

Hronika 26.10.17, 12:23h

Najskuplja sahrana svih vremena: Pozlaćena lomača, skulpture životinja, božanstava i mitskih stvorenja...
U srcu ceremonijalnog kompleksa koji je pripreman skoro godinu dana, nalazi se 50 metara visoka kraljevska lomača koja predstavlja simbol planine Meru, svete planine, centra univerzuma u hinduističkoj i budističkoj mitologiji

 

Spektakularan posljednji pozdrav tajlandskom preminulom kralju Bumibol Aduladeju počeo je danas uz budističke rituale i protokol kraljevske palate, prije kremacije na pozlaćenoj kraljevskoj lomači postavljenoj u historijskom srcu Bangkoka, prenosi Telegraf.


Ova ceremonija košta 90 miliona dolara. Kralj je preminuo prošle godine u 88 godini, prenosi AFP.


U srcu ceremonijalnog kompleksa koji je pripreman skoro godinu dana, nalazi se 50 metara visoka kraljevska lomača koja predstavlja simbol planine Meru, svete planine, centra univerzuma u hinduističkoj i budističkoj mitologiji.


Pozlaćena struktura ukrašena je desetinama skulptura životinja, božanstava i mitskih stvorenja iz budističke i hinduističke borbe, a ponos ove strukture biće skulpture kraljevih voljenih pasa.


Kraljevo telo nalazi se u odvojenom kovčegu od sandalovog drveta, a biće kremirani i kovčeg i urna kako bi njegova duša prešla u zagrobni svet kako se vjeruje u budstičkoj religiji.


Sahrana je formalno započela u srijedu religioznim ritualima koje je predvodio jedini kraljev sin, kralj Maha Vačiralongkorn, poznatiji kao Rama X (deseti).


Kremacija će započeti u 22 sata po lokalnom vremenu kada će Rama X zapaliti lomaču.


Kako agencija navodi, putevi u historijskom centru Bangkoku uključujući i Veliku palatu će biti zatvoreni.


Turisti nisu u obavezi da nose crninu kao građani Tajlanda koji to čine od kako je kralj preminuo u oktobru 2016, ali su zamoljeni da se obuku i ponašaju "sa poštovanjem".


Juče je ceremonijom u palati Dusit u Bangkoku zvanično počela petodnevna sahrana tajlandskog kralja Bumibola Aduljadeja.


Ceremonija je zapravo priprema za premiještanje urne, koja predstavlja Bumbiolove posmrtne ostatke, do zlatnog krematorijuma izgrađenog prošle godine za svrhe sahrane, navodi AP.


Tradicionalno, tijela preminulih članova kraljevske porodice čuvaju se uspravno u urni, međutim Bumbiol i njegove pokojne majka i sestra odabrali su da budu stavljeni u kovčege, dok je urna tu zbog običaja.


Veliki broj građana čekao je juče cijelu noć na jakoj kiši kako bi uputili posljednji pozdrav kralju, koji je u Tajlandu slavljen skoro kao božanstvo, navodi AFP.

 

 

(Telegraf, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

 

 

BLIN
KOMENTARI