pregovori s vladom ks

Postignut načelni kompromis, do petka će se znati zvaničan odgovor: Zdravstveni radnici mogli bi prekinuti štrajk

Hronika 25.10.17, 18:22h

Postignut načelni kompromis, do petka će se znati zvaničan odgovor: Zdravstveni radnici mogli bi prekinuti štrajk
Sindikati zdravstvenih radnika te doktora medicine i stomatologije FBiH pristali su da satnica bude 2,60 KM, minuli rad 0,5 posto i radna sedmica od 37,5 sati

 

Sindikat radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevu na današnjim pregovorima s Vladom KS postigao je načelni kompromis, pa bi štrajk zdravstvenih radnika mogao biti prekinut u petak.      

Sindikati zdravstvenih radnika te doktora medicine i stomatologije FBiH pristali su da satnica bude 2,60 KM, minuli rad 0,5 posto i radna sedmica od 37,5 sati.

 

- Nisam zadovoljan jer je to daleko od usklađivanja porasta troškova života s najnižom neto satnicom, ali to je život i realnost. Do petka ćemo dobiti definitivnu informaciju da li se suprotna strana slaže sa time i generalni štrajk se nastavlja do petka - izjavio je nakon pregovora predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS Edo Selimić.

 

Premijer KS Elmedin Konaković je rekao da će oba sindikata do petka u podne imati zvaničan odgovor i da će se do rješenja pokušati doći u razgovoru sa direktorima javnih zdravstvenih ustanova.

 

- Mi od početka govorimo da ćemo trošiti samo ono što imamo. Činjenica je da su oba sindikata, posebno sindikat uposlenika u zdravstvu revidirali na neki način i došli sa zahtjevima koji su bliži realnim. Da ne prejudiciram, ne mogu danas reći dogovorili smo se, ali smo mnogo približili stavove. Korekcija je bila i od ljekara i ovo je bio najkonstruktivniji sastanak koji sam dosad imao - kazao je Konaković.

 

Štrajk zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo počeo je 13. oktobra.  

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI