SPEKTAKL U BANJALUCI

Ansambl Crvene armije "Aleksandrov" u novembru pred banjalučkom publikom: Simbol ruske kulture sa tradicijom dugom 87 godina

Kultura 25.10.17, 13:06h

Ansambl Crvene armije
Članovi ‘Aleksandrova’ u Banjaluku će stići na dan koncerta, 12. novembra, a nakon nastupa će provesti noć u gradu na Vrbasu s obzirom na to da su izrazili želju da se prošetaju Banjalukom i da se i na taj način susretnu s građanima

Ansambl Crvene armije “Aleksandrov” nastupiće 12. novembra s početkom u 20 časova u Sportskoj dvorani “Borik” u Banjaluci. Ovo je prvi put nakon tragedije koja je zadesila ansambl “Aleksandrov” u decembru prošle godine da gostuju u regionu.


Po želji samog ansambla, nakon koncerta koji će u Kremlju biti održan 6. novembra krenuće na turneju s početna tri koncerta u Beogradu, Novom Sadu i Banjaluci.


“Članovi ‘Aleksandrova’ u Banjaluku će stići na dan koncerta, 12. novembra, a nakon nastupa će provesti noć u gradu na Vrbasu s obzirom na to da su izrazili želju da se prošetaju Banjalukom i da se i na taj način susretnu s građanima”, saopšteno je iz menadžmenta ansambla.


Akademski ansambl pjesama i igara ruske armije “Aleksandrov” smatra se simbolom i ponosom ruske kulture. Ima tradiciju dugu čak 87 godina.


“Bogata istorija ovog ansambla tijesno je isprepletena s istorijom Sovjetskog Saveza i savremene Rusije. Broji više od 200 ljudi, uključujući 150 profesionalnih umjetnika: soliste, muški hor, orkestar, plesačke grupe”, naveli su iz menadžmenta.


Nažalost, u nesreći koja se dogodila 25. decembra prošle godine, kada se avion Tu-154 srušio u Crno more, poginula su 64 člana hora. Ministarstvo odbrane Ruske Federacije obnovilo je ansambl u najkraćem roku i prvi nastup su imali već u februaru u Moskvi. Ovo je prvi put da se nakon tragedije ansambl nalazi u regionu.


Njihov repertoar obuhvata više od 2.000 pjesama. To su narodne, rodoljubive i vojničke pjesme i igre, a izvode i duhovnu muziku i klasike ruskih i svjetskih kompozitora.


“Želimo da napomenemo da je ovo turneja kompletnog koncertnog sastava ansambla ‘Aleksandrov’ od 128 osoba (rukovodstvo ansambla, hor, orkestar i igrački sastav), što ipak donosi dozu određenog spektakla s obzirom na to da je u regionu dosad uvijek gostovao samo hor uz orkestar”, naveli su iz menadžmenta čuvenog ansambla.


Oni pjevaju na gotovo svim jezicima svijeta, uključujući kineski, indijski i turski. Podršku nastupu je dao i grad Banjaluka, a ulaznice se prodaju na štandu kod Robne kuće “Boska”.

 

(Nezavisne,BLIN MAGAZIN/ljk)

 

BLIN
KOMENTARI