Rasprava u Parlamentu BiH

Mladen Bosić: Autoput treba da ide trasom Beograd - Bijeljina - Brčko - Tuzla - Sarajevo

Front 25.10.17, 12:57h

Mladen Bosić: Autoput treba da ide trasom Beograd - Bijeljina - Brčko - Tuzla - Sarajevo
Napomenuo je da će veza između ta dva grada postojati na razne načine, preko koridora Vc i na druge načine, 'ali važnost ovog povezivanja je i u unutrašnjem saobraćaju, odnosno u povezivanju gradova, regija, privrede unutar države'

 

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je prihvatio prijedlog zamjenika predsjedavajuće Predstavničkog doma PSBiH Mladena Bosića (SDS) da se u dnevni red uvrsti i Deklaracija o kriterijima za definiranje trase budućeg autoputa između Beograda i Sarajeva.

 

Bosić je, obrazlažući svoj prijedlog, kazao da je deklaracija politički neutralna i pokušava da skrene pažnju da prilikom određivanja gdje će se novac građana investirati moraju biti uvaženi kriterijumi koji su jasni, egzaktni i lako dokazivi.

 

- U ovom slučaju stvorena je politička volja u bilateralnim ili trilateralnim susretima između izvršnih vlasti BiH i Republike Srbije, u to se uključila i Republika Turska koja je obećala da će finansijski pomoći izgradnju i povezivanje Sarajeva i Beograda - kazao je Bosić.

 

Napomenuo je da će veza između ta dva grada postojati na razne načine, preko koridora Vc i na druge načine, „ali važnost ovog povezivanja je i u unutrašnjem saobraćaju, odnosno u povezivanju gradova, regija, privrede unutar države“.

 

Bosić kaže da bi ta trasa trebala da ide putem Beograd - Bijeljina - Brčko - Tuzla -Sarajevo.

 

- Ovaj prijedlog deklaracije nije protiv bilo koje druge trase - naveo je on.

 

Prihvaćen je i prijedlog poslanika Damira Arnauta da se u dnevni red današnje sjendice uvrsti Informacija o vrsti, broju, intenzitetu i troškovima posjeta i putovanja ministra vanjskih poslova BiH drugim državama te njihova svrha po interese BiH i njenih građane.

 

(Fena, aš)

 

BLIN
KOMENTARI