ŠOKANTNO/ CRNA LISTA BOŠNJAČKE VLASTI ZA UMJETNIKE IZ RUSIJE

Vrhunski ruski balet na ledu zabranjen u olimpijskom Sarajevu!

Kultura 24.10.17, 22:10h

 Vrhunski ruski balet na ledu  zabranjen u olimpijskom Sarajevu!
Bahata bošnjačka vlast u Sarajevu zabranila čuveni balet na ledu Državnog baleta iz St. Petersburga. Sarajevo ovakvom politikom zauvijek gubi svoju olimpijsku tradiciju. Pa šta, sami su za to krivi, iako će i za ovo vjerovatno optužiti Milorada Dodika i Republiku Srpsku. Ali zato će u ovome vrhunskom svjetskom događaju uživati publika u Banjoj Luci i Tuzli

 

Danas je ugledna i najstarija muzička kuća u BiH „Sarajevo Disk“ objavila da će, umjesto u Sarajevu, balet na ledu Državnog baleta iz St. Petersburga biti igran u Tuzli. Tako će ovaj veliki svjetski spektakl moći gledati publika u Banjoj Luci (30. novembar) i Tuzli (2. decembar). 


Organizator je saopštio kako je dobio, iako je u pitanju komercijalni najam dvorane, odbijenicu od upave olimpijske dvorane Zetra bez ikakvog obrazloženja, te da je zbog toga bio prisiljen da održavanje ovoga događaja prebaci u Tuzlu.


Samu objavu ovog kulturnog skandala mediji u Sarajevu su plasirali kao nešto sasvim normalno i očekivano. I realno, za građane Sarajeva sve je postalo normalno, jer se u glavnom gradu BiH sve raspada – od gradskog prevoza do muzeja, grad nema mjesecima vodu, dok su bolnice bez lijekova i u fazi potpunog raspadanja. 


Međutim, ovaj događaj pokazuje da u Sarajevu i umjetnici iz nekih zemalja nisu dobrodošli. Iako su mu usta puna multikulturalnosti, u praksi se pokazuje da je sve to jedna velika laž bošnjačke vlasti koja od Sarajeva pravi kulturnu provinciju po mjeri aktuelnih bošnjačkih vlastodržaca.


I još gore, pokazuje da postoje crne liste po kojima umjetnici iz nekih zemalja ne mogu uopšte tu da nastupaju.

 

Indikativno je da je prošle godine u cijelom gradu nestalo vode baš kad je trebao da se održava ruski balet na ledu, pa je to odgađanje, uz neviđeni publicitet, odjeknulo u čitavom regionu.


Iako su, zbog publike, vrhunski ruski umjetnici htjeli ponovo da dođu u Sarajevu, opet im to nije dozvoljeno. Ovoga puta su odbijeni bez ikakvog obrazloženja. I to iz Olimpijske dvorane Zetra koja je i napravljena zbog ove vrste kulturnih i sportskih događaja. 


Ovo mogu uraditi samo bahati amateri ili neko sa ozbiljnim političkim namjerama. Način na koji su organizatori odbijeni, govori da je ovo u stvari politička demostracija moći nad kulturom i pravom građana da gledaju umjetničke događaje bez obzira odakle dolaze. Za ruske umjetnike je očito odgovor – njet.


Sarajevo ovakvom politikom zauvijek gubi svoju olimpijsku tradiciju. Pa šta, sami su za to krivi, iako će opet i za ovo optužiti Milorada Dodika i nekog drugog od političara u Srpskoj.

 
Zato će publika u Banjoj Luci i Tuzli uživati u velikom svjetskom kulturnom događaju. Pa ko voli, nek izvoli!

 

(BLIN MAGAZIN/mp)

BLIN
KOMENTARI