Reakcija iz Naše stranke

Haverić: Pismo ambasade Izraela zbog škole 'Mustafa Busuladžić' je diplomatski šamar Sarajevu

Hronika 24.10.17, 16:05h

Haverić: Pismo ambasade Izraela zbog škole 'Mustafa Busuladžić' je diplomatski šamar Sarajevu
Naša stranka je na vrijeme upozoravala na pogubne posljedice ove odluke, između ostalog i na urušavanje ugleda Sarajeva kao otvorenog grada s antifašističkom i multikulturalističkom tradicijom prepoznatljivom u međunarodnim krugovima

 

Ambasada Izraela u Tirani, nadležna i za BiH, upozorila je Vijeće ministara BiH da „obrati posebnu pažnju skorijim odlukama Vlade Kantona Sarajevo o imenovanju jedne od njenih škola po Mustafi Busuladžiću, kontroverznoj i antisemitskoj ličnosti”.

 

Naša stranka je na vrijeme upozoravala na pogubne posljedice ove odluke, između ostalog i na urušavanje ugleda Sarajeva kao otvorenog grada s antifašističkom i multikulturalističkom tradicijom prepoznatljivom u međunarodnim krugovima.

 

Tarik Haverić, član Predsjedništva Naše stranke, u vezi s ovom diplomatskom notom kaže:

 

„Genocid nad Jevrejima je civilizacijska i pravna činjenica iste vrste kao i ona na koju se danas pozivamo kada govorimo o genocidu u Srebrenici. Imenovati školu po otvorenom antisemiti stoga znači pucati sebi u nogu, kada je o Bosni i Hercegovini riječ. Odavno više ne očekujemo da stranke na vlasti proizvode ikakvo javno dobro. No, imamo pravo da očekujemo da barem ne proizvode štetu koja se može izbjeći. Ova diplomatska nota je šamar političkoj klasi Sarajeva. Da li će taj šamar biti otrežnjujući, vidjet će se kroz naredne korake memorijalizacije historijskih ličnosti i događaja u Sarajevu.”

 

(Fena, aš)

BLIN
KOMENTARI